Oats are not currently available as GM varieties. There are currently eight crops from GM seeds that are commercially available in the United States: corn (field and sweet), soybeans, cotton, canola, alfalfa, sugar beets, papaya and squash. (src)
Oats vs Corn - https://skipthepie.org/cereal-grains-and-pasta/oats/compared-to/corn-white/ (mirror)
Essential Waitrose Porridge Oats 1kg
9 Health Benefits of Eating Oats and Oatmeal
What's the difference between oatmeal and porridge?
What's the Difference Between Steel-Cut, Rolled, and Instant Oats?
How to Make Oatmeal with Steel-Cut Oats (aka Irish)
Steel-cut oats are toasted and cut oat groats—the oat kernel that has been removed from the husk.
Oatmeal with Old-Fashioned Oats (aka rolled)
Old-fashioned oats have been steamed and then rolled.
How to Make Oatmeal with Quick-Cooking Oats (aka instant)
Quick-cooking oats have been precooked then dried and rolled.
--
Here we have listed them here in order of nutritional content, our favourite being number 1:
1. Oat groats: The THI preferred oats. All types of oat cereals start out as groats, which are hulled toasted grains.
2. Steel cut oats: Also a THI favoured oat! (Though slightly more processed than oat groats). Often referred to as Irish oats, these are the least processed oat cereal. Here the toasted oat groats are simply chopped into chunks about the size of sesame seeds. Steel-cut oats take longer to cook, contain the most nutrients (and antinutrients such as phytic acid), and taste nuttier than conventional oats. They have the most 'chew' of any of the oat varieties.
So how can quick-cooking steel-cut oats exist? Quaker (and other manufacturers) grind the whole steel-cut oats into slightly smaller pieces so they cook rapidly. (src)
3. Stone ground oats: Sometimes referred to as Scottish oats, these are simply oat groats that are ground even smaller than steel cut; the result being an oat approximately the size of a poppy seed.
4. Rolled oats: The most common variety of oat, though not the healthiest oatmeal. Referred to as "old fashioned", these are made by steaming the toasted oat groats and then running them between rollers to create flattened flakes. Try and choose the gluten free variety.
5. Quick oats: These are processed even further, simply rolled into even thinner flakes to ensure they cook faster.
6. Instant oats: These are the most heavily processed. Here the groats have been chopped fine, flattened, pre-cooked and dehydrated. Instant oatmeal usually has added salt and sugar. In my opinion, keep walking as you pass them in the shopping aisle. Just think, in the time it takes to boil the kettle you could be preparing a more nutritious oat variety.
https://www.theholisticingredient.com/blogs/wholesome-living/13574122-which-is-the-healthiest-oatmeal
Η βρώμη είναι δημητριακό, και ο καρπός της αποτελείται από τρία κυρίως μέρη, το πίτουρο (τον φλοιό δηλ), το ενδόσπερμα και το φύτρο. Έτσι νομίζω ονομάζονται και τα μέρη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης. Ο καρπός λοιπόν, συνήθως περνάει από κάποια επεξεργασία πριν φτάσει στο τραπέζι μας. Μπορεί βέβαια να επιλέξουμε να πάρουμε ολόκληρη βρώμη (ολόκληρο καρπό δηλαδή), την οποία βρίσκουμε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αυτή χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο για να μαλακώσει (περίπου μια ώρα). Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας, υπάρχουν διάφορα ήδη βρώμης.
2. Steel cut oats (Κομμένη βρώμη) : Ολόκληροι καρποί που έχουν κοπεί σε μικρότερα κομματάκια. Αυτό γίνεται συνήθως για να μαγειρεύονται πιο γρήγορα.
4. Rolled oats (Πατημένη βρώμη σε ολόκληρες νιφάδες) : Ολόκληροι καρποί περνάνε από ατμό για να μαλακώσουν λίγο και μετά πατικώνονται και σχηματίζουν στρογγυλές νιφάδες. Μαγειρεύονται ακόμα πιο γρήγορα.
5. Quick oats (Γρήγορη βρώμη σε κομμένες νιφάδες) : Αυτοί οι καρποί και πατικώνονται και κόβονται σε μικρότερα κομμάτια. Μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο από την πατημένη βρώμη (ελάχιστα λεπτά).
6. Instant oats (Βρώμη στιγμής) : Η πιο γρήγορη απ’ όλες, γίνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό απλά με προσθήκη βραστού νερού. Είναι κομμένη σε ακόμα μικρότερα κομματάκια και περνάει περισσότερο χρόνο στον ατμό (ουσιαστικά είναι προμαγειρεμένη). Προσοχή, στην instant συνήθως προστίθενται και άλλα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη ή γλυκαντικά κλπ, αφού προορίζονται για εύκολη και άμεση προετοιμασία.
Διατροφικά δεν αλλάζει κάτι στη βρώμη των παραπάνω κατηγοριών (εκτός της βρώμης στιγμής), μιας και ο καρπός είναι ολόκληρος σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικοί όμως υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι η βρώμη, τόσο λιγότερο πρέπει να «δουλέψει» το σώμα μας για να τη χωνέψει, άρα ωφελούμαστε λιγότερο.
Η Quaker, απ’ όσο έχω δει, στέλνει στην Ελλάδα μόνο quick cooking oats (γρήγορη βρώμη σε κομμένες νιφάδες). Έχω βρει και βιολογική πατημένη βρώμη (ολόκληρες νιφάδες) άλλων εταιριών σε κάποια σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής/βιολογικών τροφών. Steel cut και instant δεν έχω δει πουθενά (αν και instant μπορεί να έχει το σουπερμάρκετ Θανόπουλος).
Στο εμπόριο βρίσκουμε επίσης και πίτουρο βρώμης που έχει αφαιρεθεί από τον καρπό και διατίθεται σκέτο. Στο πίτουρο βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), και οι ιδιότητές του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αδιάλυτες ίνες καθαρίζουν το έντερο από βλαβερές ουσίες λειτουργώντας ως σκούπα, και οι διαλυτές απορροφούν υγρασία δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Προσοχή όμως, το πίτουρο δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα γιατί μαζί με τις βλαβερές ουσίες παρασύρει έξω από τον οργανισμό και πολλές ωφέλιμες. Είναι βασικό υλικό στη δίαιτα Ντουκάν.
Ξέρω ότι πολλοί τρώτε τη βρώμη χωρίς να τη μαγειρέψετε πρώτα. Αφού σας αρέσει μπράβο, δε θα πω τίποτα για την υφή που είναι σαν χαρτόνι. Γούστα είναι αυτά! (src)
Ποια η διαφορά ανάμεσα στο πίτουρο βρώμης και τις νιφάδες βρώμης;
ανά μερίδα (100 γραμμαρίων)