- Ξεπλύνετε το ρύζι : Ξεκινήστε ξεπλένοντας 250 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι κάτω από κρύο νερό μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό.
- (προαιρετικά) Μουλιάζουμε το ρύζι : για 10 λεπτά (το τελικό αποτέλεσμα είναι ~80gr περισσότερο vs άμα δεν το μουλιάσουμε)
- Ξεπλύνετε πριν το μαγείρεμα για να αφαιρέσετε το περίσσιο άμυλο, το οποίο βοηθά στην επίτευξη της αφράτης υφής του.
- Το ρύζι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αμυλόζη (amylose) τείνει να είναι λιγότερο κολλώδες και πιο αφράτο στην υφή σε σύγκριση με το ρύζι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αμυλόζη.
- Προσθέστε 375 ml νερό στη χύτρα ταχύτητας (ή 400ml για να είναι ασφαλές)
- Προσθέστε 1/2 tsp αλάτι ( optional 1/2 tsp κουρκουμά )
- Κλείστε το καπάκι της χύτρας ταχύτητας και μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει στην πίεση. Μόλις πιάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά στο 2.
- Απλώστε το μαγειρεμένο ρύζι σε ένα ταψί ή σε ένα ρηχό δοχείο για να το βοηθήσετε να κρυώσει πιο γρήγορα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα.
- Μεταφέρετε το ρύζι στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Μπορείτε να το αφήσετε στο ψυγείο για 4-6 μέρες.
- Αυτή η μέθοδος βοηθά στην αύξηση της περιεκτικότητας σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch), το οποίο μπορεί να είναι ευεργετικό για την πέψη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το ανθεκτικό άμυλο δρα σαν φυτικές ίνες στο πεπτικό σύστημα, προάγοντας την υγεία του εντέρου, βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και ενισχύοντας τα αισθήματα πληρότητας.
Ζέσταμα 100gr ρύζι από το ψυγείο
- βάζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα
- προσθέτουμε 1 tbsp νερό
- κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε την θερμοκρασία low to medium, ανακατεύοντας περιστασιακά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση.
- ζεσταίνουμε για 5-7 λεπτά. Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό (ένα κουταλάκι τη φορά) όσο χρειάζεται.
- για 250gr - 2tbsp νερό, βάζουμε στο 4 την θερμοκρασία, σύνολο 6 λεπτά (check every 2min)
Τα whole τρόφιμα παρέχουν στους φίλους του εντέρου σας τα ανθεκτικά άμυλα. Επειδή αντιστέκονται στη γρήγορη πέψη, αυτά τα άμυλα μπορούν να περάσουν από το λεπτό έντερο χωρίς να απορροφηθούν και στο παχύ έντερο, όπου οι φίλοι σας από το έντερο θα τα μετατρέψουν σε σημαντικά σήματα μηνυμάτων, όπως το βουτυρικό. Τα γιαμ, η ρίζα taro, το σόργο, το κεχρί, το μαγειρεμένο με πίεση ρύζι και η μανιόκα μπορούν όλα να μετατραπούν σε ανθεκτικά άμυλα όταν μαγειρευτούν κρυώσουν και ξαναζεσταθούν.
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: όλα αυτά τα φυτικά προϊόντα που περιέχουν άμυλο εξακολουθούν να αποτελούνται από σάκχαρα που συνδέονται μεταξύ τους σε αλυσίδες με χημικούς δεσμούς. Το μαγείρεμα σπάει τους δεσμούς, αλλά μπορείτε να ξαναφτιάξετε πολλούς από αυτά κρυώνοντας τα φαγητά μετά το μαγείρεμα και μετά ζεσταίνοντάς τα ξανά πριν τα καταναλώσετε. Αυτό το απλό, εύκολο κόλπο συχνά κάνει μεγάλη διαφορά.
--
Ο διατροφικός πίνακας δείχνει τα στοιχεία σε κατάσταση άψητου (αμαγείρευτου).
Όταν στην συσκευασία γράφει ανά 100gr ότι έχει 78gr υδατάνθρακες.
Αν ξεκινήσετε με 100gr άψητο ρύζι, θα καταλήξετε με περίπου 300gr μαγειρεμένου ρυζιού. Αύτα τα 300gr έχουν 78gr υδατάνθρακες.
Αν ξεκινήσετε με 250gr άψητο ρύζι, θα καταλήξετε με περίπου 750gr μαγειρεμένου ρυζιού. Αυτά τα 750gr έχουν 195gr υδατάνθρακες.
--
ΑΜΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ή ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟ ΜΑΤΙ.
--
use only BASMATI by ASIAN SHOPS no by super market brands.
be aware @
- JASMINE RICE = High glycemic index (raise the glucose level of the blood)
Αυτές οι πρακτικές αποτελούν μέρος των σύγχρονων τεχνικών συντήρησης τροφίμων που στοχεύουν στη μείωση των αποβλήτων και στη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.