Τι σημαίνει το «επίπεδο pH»;
Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen , ή αλλιώς η ενεργός οξύτητα. Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως. Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά η ιδανική τιμή τείνει να είναι περίπου 7,4, με το στομάχι να συνιστά την πιο όξινη περιοχή. Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο pΗ διαφόρων οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Το επίπεδο pH είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια φυτών και ως εκ τούτου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία των τροφίμων που καταναλώνουμε. Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH.
--
Οξύτητα/αλκαλικότητα των τροφίμων και τα βασικά σημεία για τα πλεονεκτήματα μιας αλκαλικής διατροφής:
- Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα». Μετά τη γεωργική επανάσταση και με τη μαζική εκβιομηχάνιση τα τελευταία 200 χρόνια, τα τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένο κάλιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο, και περισσότερο νάτριο.
- Σε κανονικές συνθήκες, τα νεφρά διατηρούν τις τιμές των ηλεκτρολυτών σε ιδανικά επίπεδα. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υπερβολικά όξινες ουσίες, οι ηλεκτρολύτες καταπολεμούν αυτή την οξύτητα.
- Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10: 1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1: 3.
- Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο.
- Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH, ενώ η σημερινή διατροφή προσφέρει χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προκαλεί προβλήματα όπως έλλειψη καλίου και μαγνησίου.
- Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς.
https://awakengr.com/alkaliki-diatrofi-to-kleidi-gia-makrozoia-kai-katapolemisi-chronion-astheneion/
https://naturalsoul.gr/alkaliki-diatrofi/
Αλκαλικό νερό
Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να λειτουργεί σε αλκαλικό περιβάλλον, ωστόσο παράγει συνεχώς οξέα
Μεγάλες εκτροπές της οξεοβασικής ισορροπίας οποιασδήποτε μορφής δεν γίνονται ανεκτές από τον οργανισμό
Το pH του οργανισμού μπορεί να μετρηθεί στο σάλιο μας με ειδικές ταινίες (διαβρέχοντάς τες και βλέποντας σε κλίμακα το χρώμα της ταινίας με πιο pH αντιστοιχεί). Σάλιο με pH<7,0 δηλώνει κίνδυνο για τον οργανισμό (διότι είναι όξινο το περιβάλλον του) και σημαίνει ότι αυτός απομακρύνεται από το χώρο της υγείας στο χώρο της αρρώστιας (λ.χ. εκφυλιστικές νόσοι και ταχεία γήρανση)
Όπως η όξινη βροχή μπορεί να καταστρέψει ένα δάσος και όπως τα αλκαλικά απόβλητα μπορούν να μολύνουν μία λίμνη, έτσι και μία διαταραχή του pH που διαρκεί και διαβρέχει συνεχώς τους ιστούς του οργανισμού, σιγά-σιγά τρώει τα 9.600.000 χιλιόμετρα των φλεβών και αρτηριών, όπως κάτι που διαβρώνει και τρώει τα μάρμαρα
Τα ένζυμα του οργανισμού επηρεάζονται από το pH του. Αν δεν είναι σωστό το pH δεν απορροφώνται οι τροφές που τρώμε και δεν είναι η υγεία μας καλή
Το pH για τον οργανισμό είναι πολύ σημαντικό, τόσο που για να το διατηρήσει θυσιάζει το ασβέστιο των οστών (κάνει δηλαδή οστεοπόρωση χάρη στη διατήρηση του pH)
Τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο είναι αλκαλικές. Όταν αυτές είναι περιορισμένες στο διαιτολόγιο, το σύστημα γίνεται πιο όξινο
Γενικά η πλειοψηφία των διαιτολόγων του Δυτικού κόσμου θεωρεί ότι η καταλληλότερη σχέση αλκαλικών / όξινες τροφές που πρέπει να τρώμε πρέπει να είναι 80% / 20%. Όταν διατηρείται η σχέση αυτή, υπάρχει ισχυρή αντίσταση έναντι των νόσων. Άνθρωποι που ανακάμπτουν από αρρώστιες είναι πιο οξεωτικοί και έτσι μία πιο αλκαλική δίαιτα επισπεύδει την επαναφορά της υγείας
Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας αρρώστιας, ιδιαίτερα αρθρίτιδας ή καρκίνου.
Όλες οι εκφυλιστικές νόσοι και αυτές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς εμφανίζονται μόνο σε όξινο περιβάλλον
Είναι αξιοσημείωτο που σχεδόν το 90% των ενήλικων ανθρώπων των Δυτικών χωρών άνω των 50 ετών, υποφέρουν από κάποια μορφή εκφυλιστικής νόσου. Το pH είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή τους
Άνθρωποι με υψηλό pH (αλκαλικό) εμφανίζουν αυξημένο :
-αριθμό αναπνοών
-δυσκαμψία αρθρώσεων
-μυϊκές κράμπες
-κατακρήμνιση του ασβεστίου στους ιστούς
-δυσφορία μετά από γεύμα (επειδή δεν είναι όξινο το περιβάλλον του στομάχου)
-γρήγορη είσοδο της γλυκόζης μέσα στο αίμα
βοηθώντας να γίνει το άτομο μειωμένης αντίστασης στις αρρώστιες, τους ιούς τα μικρόβια, τους μύκητες και τα παράσιτα
http://tuberose.com/Acid_Base_Balance.html
Η πόση κόλας (coca, pepsi) συμβάλλει πάρα πολύ στη διαιτητική πρόληψη οξέων σε ορισμένα άτομα. Στα ποτά αυτά προστίθεται H3PO4για να φέρουν το pH στο 3 (από 2,8-3,2). Η βλαπτική επίδραση του H3PO4που προστίθεται στην κόλα, αντιμετωπίζεται μερικά από τα οστά, αφού η PO43-είναι ένας ισχυρός αναστολέας του σχηματισμού και της δραστηριότητας των οστεοβλαστών
Arnett, Proc Nutr Soc 2003
Η οστεοπόρωση με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκε και αυτό αποδίδεται μερικά στα όξινα μεταβολικά προϊόντα των τροφών που τρώνε οι Δυτικοί λαοί. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί με δίαιτα που περιέχει αλκάλεα (λαχανικά, φρούτα)
Η χοληστερόλη είναι ένα οξύ και αποτελεί μεταβολικό προϊόν (κυρίως) και η εναπόθεσή της στα αγγεία σχετίζεται με την κατάσταση του pH του οργανισμού (σε όξινο περιβάλλον εναποτίθεται στα αγγεία, σχηματίζει πλάκες και οδηγεί σε εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια κ.ά)
Πρόσφατα ο Theodoe Barrody, στο βιβλίο του «αλκαλοποίηση ή θάνατος» είπε: «τα ατέλειωτα ονόματα των νόσων δεν είναι στην ουσία το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές ξεκινάνε από την ίδια ρίζα αιτίων, που δεν είναι άλλη από το πολύ όξινο περιβάλλον του οργανισμού»
src
original article (2010)
Cancer cells are not restricted to acidic environments.