ppBB

It's all just talk

Αλκαλική διατροφή, μακροζωία και καταπολέμηση ασθενειών

Τι σημαίνει το «επίπεδο pH»;

Αυτό που ονομάζουμε pH είναι η συντομογραφία του potential Hydrogen , ή αλλιώς η ενεργός οξύτητα. Στην ουσία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των υγρών και των ιστών του σώματός μας και μετράται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όσο πιο όξινο είναι το διάλυμα, τόσο μικρότερη η τιμή του pH και αντιθέτως. Ένα pH περίπου 7 θεωρείται ουδέτερο, αλλά η ιδανική τιμή τείνει να είναι περίπου 7,4, με το στομάχι να συνιστά την πιο όξινη περιοχή. Ακόμα και πολύ μικρές μεταβολές στο επίπεδο pΗ διαφόρων οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Το επίπεδο pH είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια φυτών και ως εκ τούτου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία των τροφίμων που καταναλώνουμε. Το pH καθορίζεται εν μέρει από την πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων pΗ, ενώ συχνά ακούμε ότι οι ασθένειες προσβάλλουν πιο εύκολα έναν οργανισμό που υποφέρει από διαταραχή στις τιμές του pH.

--

Οξύτητα/αλκαλικότητα των τροφίμων και τα βασικά σημεία για τα πλεονεκτήματα μιας αλκαλικής διατροφής:

  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα». Μετά τη γεωργική επανάσταση και με τη μαζική εκβιομηχάνιση τα τελευταία 200 χρόνια, τα τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένο κάλιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο, και περισσότερο νάτριο.
  • Σε κανονικές συνθήκες, τα νεφρά διατηρούν τις τιμές των ηλεκτρολυτών σε ιδανικά επίπεδα. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υπερβολικά όξινες ουσίες, οι ηλεκτρολύτες καταπολεμούν αυτή την οξύτητα.
  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αναλογία καλίου προς νάτριο έχει αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα, η αναλογία καλίου έναντι νατρίου ήταν 10: 1, τώρα όμως ο λόγος έχει πέσει στο 1: 3.
  • Πολλά παιδιά και ενήλικες σήμερα λαμβάνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και μειωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Εκτός από αυτό, η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά, απλά σάκχαρα, νάτριο και χλωρίδιο.
  • Όλες αυτές οι αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή έχουν οδηγήσει σε αυξημένη «μεταβολική οξέωση». Με άλλα λόγια, υπάρχει ανισορροπία των τιμών pH, ενώ η σημερινή διατροφή προσφέρει χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προκαλεί προβλήματα όπως έλλειψη καλίου και μαγνησίου.
  • Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, προκαλεί σταδιακή ανεπάρκεια της οργανικής λειτουργίας και εκφυλίζει την οστική μάζα και τους ιστούς.


https://awakengr.com/alkaliki-diatrofi-to-kleidi-gia-makrozoia-kai-katapolemisi-chronion-astheneion/


https://naturalsoul.gr/alkaliki-diatrofi/


Αλκαλικό νερό

Πως να φτιάξετε αλκαλικό νερό
Ο πιο εύκολος τρόπος να αλκαλοποιήσετε το νερό είναι μέσω κάποιου ιονιστή νερού. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήστε έναν από τους παρακάτω τρόπους.

1-Προσθήκη μαγειρικής σόδας
Προσθέστε 1/8 κουταλιού της σούπας μαγειρική σόδα για κάθε 250 ml νερό. Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετικά αλκαλική και θα ανεβάσει αμέσως το Ph του νερού. Ανακατέψτε καλά και είναι έτοιμο. Μετρήστε και πάλι το Ph για να βεβαιωθείτε ότι είναι μεταξύ 8 – 9 και όχι παραπάνω και μπορείτε να το πιείτε.
Πριν αλκαλοποποιήσετε το νερό θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι το Ph του. Το νερό στη φυσική του κατάσταση έχει Ph 7, δηλαδή είναι ουδέτερο.

Προσοχή: Αποφύγετε την καθημερινή χρήση της σόδας, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αντίθετα το λεμόνι είναι μία εξαιρετική επιλογή.

2-Προσθήκη Λεμονιού
Σε 2 λίτρα νερού, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο, προσθέτετε 1 λεμόνι το οποίο το έχετε κόψει στα 8 κομμάτια. Προσοχή! Μη στύψετε το λεμόνι. Απλά κόψτε το και βάλτε το στο σκεύος. Καλύψτε το σκεύος και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 8 έως 12 ώρες. Είναι έτοιμο για να το πιείτε.


Μην τρελενεσαι και με το αλκαλικο νερο! Το νερο ερχεται απο τους δημους ηδη με ενα ουδετερο PH. Αν θες να το κανεις ομως και αυτο αλκαλικο τοτε αφηνε το νερο που βαζεις απο τη βρυση ξεσκεπαστο και μεσα σε λιγη ωρα θα εχει εξατμιστει το χλωριο με αποτελεσμα να γινεται αλκαλικο και επισης πριν το πιουμε λεει να το κουναμε γιατι ετσι ερχεται στα ισα του αν θελουμε να ειμαστε και του σωστου νερου.

Κοιτα...δεν εχω καποιο επιστημονικο συγγραμμα να στειλω αλλα θα σου παραθεσω ενα δυο πραγματα τα οποια και εσυ αργοτερα μπορεις να ψαξεις ακομα καλυτερα σε web:

Το θεμα λεγεται Αλκαλικη Διατροφη:
(σημειωση: μη σε επηρεασει η αισθητικη καποιων ιστοσελιδων. Ολες λιγο ή πολυ λενε τα ιδια πραγματα.) Επισης μη δωσεις καμια σημασια σε ενα ή δυο site τα οποια προσπαθουν να πεισουν πως η αλκαλικη ειναι μυθος! Ειναι γελιοι και δεν ξερουν τι λενε οπως και η περισσοτερη δυτικη ιατρικη! 

να διευκρινισω... δεν προκειτε περι διαιτας ή απωλειας βαρους. Προκειτε περι ολοκληρωτικης καθαρσης και αποτοξινωσης του σωματος και πιο συγκεκριμενα του λεμφικου μας συστηματος.  

η αλκαλικη μπορει να στειθει ως διατροφη και να την παρακολουθησεις μεσα απο το PH του σωματος σου.

παρακατω ειναι μια λιστα με ολες τις τροφες και το pH τους.


Οποια τροφη βρισκεται απο pH 7,0 και πανω ειναι ακρως αλκαλικη και θα επρεπε να την δινεις στο σωμα σου οπωσδηποτε. Η παρακατω φωτο εχει τις αλκαλικες και μη τροφες.

Ο στοχος σου θα ηταν καλο να ειναι το λεγομενο Αλκαλικη 80/20. Αυτο σημαινει πως καθημερινα ειναι καλο να καταναλωνουμε ιδανικα 80% αλκαλικες τροφες και περιπου 20% acidic.

Ας δουμε λιγο τωρα τι λεει η Ayurvedic (Yogic/Ινδικη) φιλοσοφια στη διατροφη και παραδοση:

Ο ανθρωπος πρεπει να τρεφεται με τροφες οι οποιες ειναι οσο το δυνατον περισσοτερο πιο μακρια απο τη γενετικη του καταγωγη! Αυτο σημαινει οτι ξεκιναμε με τα φυτα.
Και οσο ερχομαστε πιο κοντα στην γενετικη μας καταγωγη βρισκουμε τα θηλαστικα και το κρεας.

Και τωρα μια σημειωση για να εχουμε και τα πραγματα under perspective και...για να μην τρελαθουμε :
Το καθε σωμα απο ενα σημειο και περα οφειλει να βρει τον δικο του ρυθμο, ανοχες και δυσανεξιες.

Για αυτον το λογο θα επρεπε ως πρωτη κινηση να επισκεφθεις εναν διατροφολογο ο/η οποιος/α θα σου βρει τις τροφες στις οποιες εχεις δυσανεξια.

Μετα θα γνωριζεις τα βασικα του σωματος σου. Διοτι μπορει μια τροφη να ειναι σουπερ αλκαλικη ή να σου αρεσει πολυ αλλα να μην πρεπει να τη φας διοτι το δικο σου σωμα δεν την αποροφα κλπ...

Δευτερον, θα πρεπει να βρεις τον προσωπικο σου ρυθμο και ροη τροφης. Δηλαδη:

Μπορει τα γαλακτοκομικα ή τα κρεατα να μην ειναι αλκαλικες τροφες ομως: θα μπορεις ή θα πρεπει να εχεις στην διατροφη σου μονο προβεια ή κατσικισια τυρια και το ιδιο και για τα γιαουρτια. Επισης, μπορουμε να φαμε μια φορα τη βδομαδα ενα ειδος κρεατος κυριως ψαρι και αν για παραδειγμα είσαι γυναίκα και εχεις περιοδο ή μια αλλη αδυναμια τοτε φυσικα θα μπορεις να φας ενα κοτοπουλο (χωρις την πετσα) ή αλλο ασπρο κρεας. Το συκωτι ειναι επισης είναι οκ.




Ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να λειτουργεί σε αλκαλικό περιβάλλον, ωστόσο παράγει συνεχώς οξέα

Μεγάλες εκτροπές της οξεοβασικής ισορροπίας οποιασδήποτε μορφής δεν γίνονται ανεκτές από τον οργανισμό

Το pH του οργανισμού μπορεί να μετρηθεί στο σάλιο μας με ειδικές ταινίες (διαβρέχοντάς τες και βλέποντας σε κλίμακα το χρώμα της ταινίας με πιο pH αντιστοιχεί). Σάλιο με pH<7,0 δηλώνει κίνδυνο για τον οργανισμό (διότι είναι όξινο το περιβάλλον του) και σημαίνει ότι αυτός απομακρύνεται από το χώρο της υγείας στο χώρο της αρρώστιας (λ.χ. εκφυλιστικές νόσοι και ταχεία γήρανση)

Όπως η όξινη βροχή μπορεί να καταστρέψει ένα δάσος και όπως τα αλκαλικά απόβλητα μπορούν να μολύνουν μία λίμνη, έτσι και μία διαταραχή του pH που διαρκεί και διαβρέχει συνεχώς τους ιστούς του οργανισμού, σιγά-σιγά τρώει τα 9.600.000 χιλιόμετρα των φλεβών και αρτηριών, όπως κάτι που διαβρώνει και τρώει τα μάρμαρα

Τα ένζυμα του οργανισμού επηρεάζονται από το pH του. Αν δεν είναι σωστό το pH δεν απορροφώνται οι τροφές που τρώμε και δεν είναι η υγεία μας καλή

Το pH για τον οργανισμό είναι πολύ σημαντικό, τόσο που για να το διατηρήσει θυσιάζει το ασβέστιο των οστών (κάνει δηλαδή οστεοπόρωση χάρη στη διατήρηση του pH)

Τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο είναι αλκαλικές. Όταν αυτές είναι περιορισμένες στο διαιτολόγιο, το σύστημα γίνεται πιο όξινο

Γενικά η πλειοψηφία των διαιτολόγων του Δυτικού κόσμου θεωρεί ότι η καταλληλότερη σχέση αλκαλικών / όξινες τροφές που πρέπει να τρώμε πρέπει να είναι 80% / 20%. Όταν διατηρείται η σχέση αυτή, υπάρχει ισχυρή αντίσταση έναντι των νόσων. Άνθρωποι που ανακάμπτουν από αρρώστιες είναι πιο οξεωτικοί και έτσι μία πιο αλκαλική δίαιτα επισπεύδει την επαναφορά της υγείας

Όταν το αίμα γίνει πολύ όξινο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας αρρώστιας, ιδιαίτερα αρθρίτιδας ή καρκίνου.

Όλες οι εκφυλιστικές νόσοι και αυτές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς εμφανίζονται μόνο σε όξινο περιβάλλον

Είναι αξιοσημείωτο που σχεδόν το 90% των ενήλικων ανθρώπων των Δυτικών χωρών άνω των 50 ετών, υποφέρουν από κάποια μορφή εκφυλιστικής νόσου. Το pH είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή τους

Άνθρωποι με υψηλό pH (αλκαλικό) εμφανίζουν αυξημένο :
-αριθμό αναπνοών
-δυσκαμψία αρθρώσεων
-μυϊκές κράμπες
-κατακρήμνιση του ασβεστίου στους ιστούς
-δυσφορία μετά από γεύμα (επειδή δεν είναι όξινο το περιβάλλον του στομάχου)
-γρήγορη είσοδο της γλυκόζης μέσα στο αίμα

βοηθώντας να γίνει το άτομο μειωμένης αντίστασης στις αρρώστιες, τους ιούς τα μικρόβια, τους μύκητες και τα παράσιτα

http://tuberose.com/Acid_Base_Balance.html

Η πόση κόλας (coca, pepsi) συμβάλλει πάρα πολύ στη διαιτητική πρόληψη οξέων σε ορισμένα άτομα. Στα ποτά αυτά προστίθεται H3PO4για να φέρουν το pH στο 3 (από 2,8-3,2). Η βλαπτική επίδραση του H3PO4που προστίθεται στην κόλα, αντιμετωπίζεται μερικά από τα οστά, αφού η PO43-είναι ένας ισχυρός αναστολέας του σχηματισμού και της δραστηριότητας των οστεοβλαστών

Arnett, Proc Nutr Soc 2003

Η οστεοπόρωση με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκε και αυτό αποδίδεται μερικά στα όξινα μεταβολικά προϊόντα των τροφών που τρώνε οι Δυτικοί λαοί. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί με δίαιτα που περιέχει αλκάλεα (λαχανικά, φρούτα)

Η χοληστερόλη είναι ένα οξύ και αποτελεί μεταβολικό προϊόν (κυρίως) και η εναπόθεσή της στα αγγεία σχετίζεται με την κατάσταση του pH του οργανισμού (σε όξινο περιβάλλον εναποτίθεται στα αγγεία, σχηματίζει πλάκες και οδηγεί σε εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια κ.ά)

Πρόσφατα ο Theodoe Barrody, στο βιβλίο του «αλκαλοποίηση ή θάνατος» είπε: «τα ατέλειωτα ονόματα των νόσων δεν είναι στην ουσία το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές ξεκινάνε από την ίδια ρίζα αιτίων, που δεν είναι άλλη από το πολύ όξινο περιβάλλον του οργανισμού»


src

original article (2010)


The chemical reactions in your body happen in a slow and controlled manner.

When things burn, an ash residue is left behind. Similarly, the foods you eat also leave an “ash” residue known as metabolic waste.

As it turns out, this metabolic waste can be alkaline — also called neutral — or acidic. Proponents of this diet claim that metabolic waste can directly affect your body’s acidity.

In other words, if you eat foods that leave acidic ash, it makes your blood more acidic. If you eat foods that leave alkaline ash, it makes your blood more alkaline.

According to the acid-ash hypothesis, acidic ash is thought to make you vulnerable to illness and disease, whereas alkaline ash is considered protective.

By choosing more alkaline foods, you should be able to "alkalize" your body and improve health.

Food components that leave an acidic ash
  • protein
  • phosphate
  • sulfur

while alkaline components include
  • calcium
  • magnesium
  • potassium.


Certain food groups are considered acidic, alkaline or neutral:

Acidic: Meat, poultry, fish, dairy, eggs, grains and alcohol.
Neutral: Natural fats, starches and sugars.
Alkaline: Fruits, nuts, legumes and vegetables.


However, it's important to note that pH varies greatly within your body. While some parts are acidic, others are alkaline — there is no set level.

Your stomach is loaded with hydrochloric acid, giving it a pH of 2–3.5 — that’s highly acidic. This acidity is necessary to break down food.

On the other hand, human blood is always slightly alkaline, with a pH of 7.36–7.44.

When your blood pH falls out of the normal range, it can be fatal if left untreated.

However, this only happens during certain disease states — such as ketoacidosis caused by diabetes, starvation or alcohol intake — and has little to do with your diet.

Food Affects the pH of Your Urine, But Not Your Blood.

It is critical for your health that the pH of your blood remains constant.

If it were to fall outside of the normal range, your cells would stop working and you would die very quickly if untreated.

For this reason, your body has many effective ways to closely regulate its pH balance. This is known as acid-base homeostasis.

In fact, it’s near impossible for food to change the pH value of blood in healthy people, although tiny fluctuations can occur within the normal range.

However, food can definitely change the pH value of your urine — though the effect is somewhat variable

Excreting acids in your urine is one of the main ways your body regulates blood pH.

If you eat a large steak, your urine will be more acidic several hours later as your body removes the metabolic waste from your system.

Therefore, urine pH is a poor indicator of overall body pH and general health. It can also be influenced by other factors than diet.

Cancer cells are not restricted to acidic environments.


In fact, cancer grows in normal body tissue, which has a slightly alkaline pH of 7.4. Many experiments have successfully grown cancer cells in an alkaline environment.

And while tumors grow faster in acidic environments, the tumors create this acidity themselves. It is not the acidic environment that creates the cancer, but the cancer that creates the acidic environment