ppBB

It's all just talk

Καταπολέμηση χοληστερίνης - Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Η υπολιπιδαιμική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης αλλά και στην απώλεια βάρους. Θεωρείται μια σχετικά ισορροπημένη διατροφή καθώς προσπαθεί να διατηρήσει σε ισορροπία την πρόσληψη λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Οι βασικές αρχές για μια καλή υπολιπιδαιμική δίαιτα είναι ο περιορισμός (σε φυσιολογικά πλαίσια) των θερμίδων που προέρχονται από λίπος καθώς και ο περιορισμός των τροφών που μπορούν να ανεβάσουν τη χοληστερίνη.

Η χοληστερόλη είναι σημαντικό λιπώδες συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων, το οποίο παράγεται κυρίως από το ήπαρ. Ωστόσο, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης συνιστά έναν από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι γιατί τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ενοχοποιούνται για τη στένωση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών. Το λιπώδες συστατικό της χοληστερόλης μαζί με άλλα συστατικά, εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας αθηροσκληρωτικές πλάκες. Οι αθηρωματικές πλάκες κατακάθονται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Επίπεδα Ολικής Χοληστερόλης

  • < 200 mg/dL Επιθυμητή
  • 200-239 mg/dL Οριακά υψηλή
  • >240 mg/dL Υψηλή

Επίπεδα LDL (κακή)

  • < 100 mg/dL Επιθυμητή
  • 100-129 mg/dL Οριακή
  • 130-159 mg/dL Οριακά υψηλή
  • 160-189 mg/dL Υψηλή
  • >190 mg/dL Πολύ Υψηλή

Επίπεδα HDL (καλή)

  • <40 mg/dL Ο κυριότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας
  • 40 - 59 mg/dL Υψηλότερα, καλύτερα.
  • >60 mg/dL Θεωρείται προστατευτική έναντι καρδιοπαθειών


Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης, η HDL και η LDL χοληστερόλη ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, η «καλή» και η «κακή» χοληστερόλη. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση ενός μειωμένου λόγου HDL/LDL είναι η διατροφή, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η σωματική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν πλήρη λιπαρά και να αυξήσετε την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση φυτικών ελαίων, λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών. (src)




ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
ΨΑΡΙΑ - ΚΡΕΑΤΑ Όλα τα άσπρα ψάρια χωρίς πέτσα. Κουνέλι, κοτόπουλο, αρνάκι γάλακτος, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κυνήγι. (Μέγεθος μερίδων: Όσο η παλάμη σας). Θαλασσινά (μύδια, αστακός, καραβίδες), σολωμός. Άπαχο κρέας, μοσχάρι και χοιρινό αφού βγάλετε το λίπος, άπαχο ζαμπόν, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο. Γαρίδες, καλαμάρια, αυγοτάραχο, καβούρια.
Συκώτι, λουκάνικα από χοιρινό, μπέικον, σαλάμια.
Χήνα, πάπια, κρεατόπιτες, πέτσα πουλερικών.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Γάλα 0% ή 1% λιπαρά. Γιαούρτι 0% ή 1% λιπαρά. Τυριά: μυζήθρα νωπή ή κίτρινο τυρί με λιγότερο από 10% λιπαρά, ασπράδι αυγού. Γάλα 2% λιπαρά. Γιαούρτι 2% λιπαρά. Τυριά: κίτρινο τυρί με λιγότερο από 20% λιπαρά. Αυγά μέχρι 2 την εβδομάδα. Βούτυρο. Γάλα 4% λιπαρά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι 4% ή παραπάνω λιπαρά, σκληρά τυριά (γαβιέρα), μαλακά τυριά (τυρί κρέμα, κασέρι).
ΟΣΠΡΙΑ / ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ / ΨΩΜΙΑ / ΣΙΤΗΡΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές, κρίσπις. Όλα τα δημητριακά, κόρν φλέικς, κουάκερ. Μακαρόνια, βραστές πατάτες, ρύζι. Φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά, καλαμπόκι, φάβα. Πατάτες ψημένες με τη φλούδα.
Ποπ κορν.
Τηγανητές πατάτες.
Tσιπς.
ΛΙΠΗ / ΕΛΑΙΑ Ελαιόλαδο.
Αραβοσιτέλαιο.
Σογιέλαιο.
Ηλιέλαιο.
Έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα.
Μαργαρίνη, που έχει ρευστά φυτικά έλαια σαν πρώτο συστατικό.
Βούτυρο.
Μαργαρίνη με στερεά υδρογονωμένα έλαια.
Λίπος ψητού, ξύγγι, λαρδί.
ΓΛΥΚΑ / ΖΑΧΑΡΩΔΗ Κομπόστες χωρίς ζάχαρη.
Φρουτασαλάτα.
Φρουί-ζελέ.
Κέικ με άπαχο γάλα και 2 κρόκους αυγών. Χαλβάς.
(Κουλουράκια φτιαγμένα με λάδι, λουκούμια, γλυκά κουταλιού)*
Πάστες, τούρτες, κρουασάν.
Τσουρέκι, μπισκότα.
Παγωτό, σοκολάτα.
Γλυκά με καρύδα.
Καραμέλες βουτύρου.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Σε πολύ μικρές ποσότητες καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα. (Φυστίκια, φυστίκια Αιγίνης)* Ινδική καρύδα.
Αλατισμένοι ξηροί καρποί.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ Καφές ή τσάι (2-3 ποτήρια την ημέρα).
Αναψυκτικά light.
Φρουτοχυμοί.
Οινοπνευματώδη (Κρασί ή μπύρα 1-2 ποτήρια την ημέρα)**
Σοκολατούχα ροφήματα.
Ιρλανδέζικος καφές.
Ποτά, που περιέχουν βύνη.
Αεριούχα ποτά.
ΦΡΟΥΤΑ / ΛΑΧΑΝΙΚΑ Όλα τα λαχανικά και όλα τα φρούτα φρέσκα και ξηρά. (Μπανάνες, σύκα, σταφύλια)* Λαχανικά μαγειρεμένα σε ακατάλληλο λάδι ή λίπος.
Αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα.

* Οι τροφές αυτές δεν περιέχουν χοληστερόλη, αλλά επειδή έχουν υψηλή θερμιδική αξία καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά αν συνυπάρχει και πρόβλημα βάρους.

** Αν συνυπάρχει πρόβλημα υψηλών τριγλυκεριδίων, το οινόπνευμα θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. (src)


more - http://www.gmatafia.com/article/show/el/9


----


Αρχικά, η πρώτη και πιο δραστική αλλαγή με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι είναι η δραματική μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών αφού η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαγορευτική. Κατά συνέπεια, προκειμένου να μην ισοπεδωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας τροφές όπως το γάλα καρύδας, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.


Η χοληστερόλη είναι ένα κρίσιμο μόριο στο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, χρησιμοποιείται για να παράγει ο οργανισμός στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους κρεατοφάγους.

Η βιταμίνη Β12 παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μοναδική ουσιαστική πηγή της στη διατροφή είναι τα ζωικά τρόφιμα. (src)


Eating saturated fats (aka Κορεσμένα λιπαρά) (which are the main diet-linked cause of high cholesterol) tends to raise your HDL, but it also increases your LDL. These fats are mostly found in animal foods such as beef, lamb, poultry, pork, butter, cream, and milk, and in coconut and coconut oil, palm and palm kernel oil, and cocoa butter. (src)


Sources that impact cholesterol

Cholesterol in your body comes from two main sources: your liver and your diet.

Your liver, other organs, and other cells in your body produce about 75 percent of the cholesterol in your blood.

The other 25 percent of cholesterol in your body is affected by the foods you eat. As you take in more cholesterol, your liver compensates by reducing its own production of cholesterol and removing excess cholesterol.

Not everyone makes and removes cholesterol with the same efficiency. Some people have genes that tell their liver to make extra cholesterol, or that slow their body’s cholesterol removal process. If you’ve inherited these genes, you may have high cholesterol even if you don’t eat foods that are rich in fat or cholesterol.


Foods that raise LDL cholesterol

Animal foods and products contain cholesterol, but it’s actually the types of fats in foods that can have a more dramatic effect on blood cholesterol levels. Decades of research has shown that saturated fats can raise your LDL and increase your risk for heart disease. When saturated fat is replaced with polyunsaturated fats, not carbohydrates, heart disease risk decreases.


Foods that are high in saturated fats encourage your liver to make more LDL :

  • whole milk
  • ice cream
  • eggs
  • cheese
  • butter
  • red meat, including beef, veal, lamb, and pork
  • deli meats, sausage, bacon, and hot dogs


Foods that are high in trans fats also increase LDL cholesterol :

  • cakes
  • cookies
  • crackers
  • fried foods
  • margarine
  • microwave popcorn


Cholesterol and fat in your body

When you eat, cholesterol and fats from the food get broken down in your small intestine. They combine with bile salts, then lipases, and eventually get repackaged with other components before entering the bloodstream as lipoproteins.

Though some cholesterol components are stored in the liver and gallbladder, the main storage area for excess lipoproteins is in fat cells called adipocytes. When you have too much cholesterol, these cells swell up and you gain weight. Too much cholesterol can be caused by eating too much fat or carbohydrates.

Your body also uses some cholesterol to make bile, the greenish-brown fluid your liver produces to aid in food digestion. Bile is stored in your gallbladder.


What cholesterol does in your body

Cholesterol isn’t entirely bad for you. In fact, your body uses it to make a few essential hormones, including:

  • sex hormones such as estrogen and progesterone in women, and testosterone in men, which help the sex organs develop and are involved in reproduction
  • cortisol, which helps your body respond to stress
  • aldosterone, which balances the number of minerals in your body
  • vitamin D, which helps your body absorb calcium to strengthen your bones
  • Cholesterol is also a component of bile, a substance your body needs to digest foods. And it’s used to build the membrane that surrounds cells.


Cholesterol becomes a problem when you have too much of the LDL type, and too little of the HDL type. LDL cholesterol builds up in arteries and forms a sticky goo called plaque. Over time, plaque hardens blood vessels, making them so rigid that less blood can flow through them. This is called atherosclerosis.


Types of Fats

  • Saturated fat (Κορεσμένα λιπαρά)
  • Unsaturated fat (Μη Κορεσμένα λιπαρά)
    • Monounsaturated fat (μονοακόρεστα λιπαρά)
    • Polyunsaturated fat (πολυακόρεστα λιπαρά)
  • Trans fat (if you see "partially hydrogenated" anywhere in package label, then you know the food does actually contain transfat)


What is Trans fat

Trans fat, also called trans-unsaturated fatty acids or trans fatty acids, are a type of unsaturated fat that occur in small amounts in nature but became widely produced industrially from vegetable fats found in margarine, snack food, and packaged baked goods and for frying fast food.

Trans fats are unsaturated fats with a specific chemical structure, where the hydrogen atoms are on opposite sides of the double bond. This double bond can be either in the "cis" or "trans" configuration, which relates to the position of hydrogen atoms around the double bond. Basically, "cis" from the Latin meaning "on the same side" which is the most common structure. But trans fats have the hydrogen atoms on opposite sides, which can be a problem.



Preventing high LDL cholesterol

  • Limit or cut out foods that are high in saturated and trans fats. Get no more than seven percent of your daily calories from foods like red meat, margarine, cookies, cake, and fried foods.
  • Replace unhealthy fats with heart-healthy, plant fats. Some sources of heart-healthy fats include avocados, nuts, seeds, and olive oil.
  • Get less than 200 milligrams of cholesterol daily by limiting high-cholesterol foods like whole milk, cheese, ice cream, and eggs.
  • Reduce intake of refined carbohydrates, like those made with white flour and added sugars. Studies show excess sugar intake can increase your risk for heart disease, diabetes, and metabolic disease.
  • Eat more plants like whole grains, fruits, vegetables, and legumes to increase your fiber and plant fats intake. These foods reduce the amount of LDL cholesterol in your bloodstream.
  • Increase the amount of fish in your diet. The omega-3 fatty acids in fish protect your heart.
  • Try to exercise every day. Aim for at least 30 minutes of aerobic exercise, five days a week.
  • If you smoke, talk to your doctor about smoking cessation programs to help you quit. Quitting smoking can dramatically improve your heart health.
  • Use diet and exercise to help you lose weight if you’re overweight.


src - 

https://www.healthline.com/nutrition/why-trans-fats-are-bad

https://www.healthline.com/health/where-is-cholesterol-found

https://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat


Converting fom mmol/dl to mg/dL (blood test examination of cholesterol)

  • Less than 100 mg/dL (2.59 mmol/L) — Optimal
  • 100-129 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L) — Near optimal, above optimal
  • 130-159 mg/dL (3.37-4.12 mmol/L) — Borderline high
  • 160-189 mg/dL (4.15-4.90 mmol/L) — High
  • Greater than 189 mg/dL (4.90 mmol/L) — Very high

online conversion for Cholesterol - https://www.omnicalculator.com/health/cholesterol-units


online conversion Diabetes http://www.endmemo.com/medical/unitconvert/Glucose.php

http://www.joslin.org/info/conversion_table_for_blood_glucose_monitoring.html



What Is Cholesterol, and Why Do You Need It?

That's right, you do need cholesterol.

This soft, waxy substance is found not only in your bloodstream, but also in every cell in your body, where it helps to produce cell membranes, hormones, vitamin D and bile acids that help you to digest fat. Cholesterol also helps in the formation of your memories and is vital for neurological functions. (src)

--

The UVB rays in sunlight interact with the cholesterol on your skin and convert it to vitamin D.

If your cholesterol level is too low you will not be able to use the sun to generate sufficient levels of vitamin D.

--

Inflammation has become a bit of a buzzword in the medical field because it has been linked to so many different diseases. And one of those diseases is heart disease ... the same heart disease that cholesterol is often blamed for.

One large study conducted by Dutch researchers found that men with chronically low cholesterol levels showed a consistently higher risk of having depressive symptoms.

One meta-analysis of over 41,000 patient records found that people who take statin drugs to lower their cholesterol as much as possible may have a higher risk of cancer, while other studies have linked low cholesterol to Parkinson’s disease.

What cholesterol level is too low? Probably any level much under 150 — an optimum would be more like 200.


Who Decided What Cholesterol Levels are Healthy or Harmful?
In 2004, the U.S. government’s National Cholesterol Education Program panel advised those at risk for heart disease to attempt to reduce their LDL, before 2004, a 130-milligram LDL cholesterol level was considered healthy. Fortunately, in 2006 a review in the Annals of Internal Medicine found that there is insufficient evidence to support the target numbers outlined by the panel. 

--

There is a major misconception that you must avoid foods like eggs and saturated fat to protect your heart. While it’s true that fats from animal sources contain cholesterol, I’ve explained earlier in this article why this should not scare you — but I’ll explain even further here.

This misguided principle is based on the “lipid hypothesis” — developed in the 1950s by nutrition pioneer Ancel Keys — that linked dietary fat to coronary heart disease.

The nutrition community of that time completely accepted the hypothesis, and encouraged the public to cut out butter, red meat, animal fats, eggs, dairy and other “artery clogging” fats from their diets — a radical change at that time.

What you may not know is that when Keys published his analysis that claimed to prove the link between dietary fats and coronary heart disease, he selectively analyzed information from only six countries to prove his correlation, rather than comparing all the data available at the time — from 22 countries.

As a result of this “cherry-picked” data, government health organizations began bombarding the public with advice that has contributed to the diabetes and obesity epidemics going on today: eat a low-fat diet.

Not surprisingly, numerous studies have actually shown that Keys’ theory was wrong and saturated fats are healthy, including these studies from Fallon and Enig’s classic article The Skinny on Fats. (src

Eating lots of cheese does not raise cholesterol


https://medicalxpress.com/news/2017-03-lots-cheese-cholesterol.html

the study




Link between cholesterol and Alzheimer's disease

It is more commonly implicated as a contributing factor in cardiovascular conditions such as heart disease and stroke, but cholesterol is also one of the main constituents of the cell wall.

A new study, published in the journal Nature Chemistry, suggests that this cholesterol could also act as a catalyst for clusters of a protein called amyloid-beta to form in the brain.

Amyloid-beta is well known to be a key contributing factor to Alzheimer's disease. When amyloid-beta aggregates, it forms into plaques that are toxic to brain function and kills off brain cells.


2018 - University of Cambridge in the United Kingdom, concludes that cholesterol may play a significant role in the development of Alzheimer's disease


2005 - The link between cholesterol and Alzheimer's disease