Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνων και περιέχουν βιταμίνη Α, D, E, B12, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία όπως ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Ένα σφιχτό βρασμένο αυγό περιέχει μόνο 85 θερμίδες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο κρόκος του αυγού περιέχει το αμινοξύ χολίνη, το οποίο επηρεάζει τα νευρικά σήματα που μας βοηθούν να θυμόμαστε πράγματα. Έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη χολίνης στη διατροφή βελτιώνει τη μνήμη και την ταχύτητα ανταπόκρισης.
Έρευνες δείχνουν ότι τα αυγά είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Αυτή η βιταμίνη διατηρεί την όραση οξεία και καθαρή. Η λουτεΐνη βρίσκεται, επίσης, και στο μάτι. Προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα έναντι βλαβών που προκαλούνται από τον ήλιο και μειώνει τον κίνδυνο όταν κοιτάτε επίμονα.
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Η κατανάλωση αυγών βοηθά επίσης το σώμα στην απορρόφηση ασβεστίου. Αυτό ενδυναμώνει τα οστά και αποτρέπει την οστεοπόρωση.
Προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και το συκώτι Η έλλειψη φολικού οξέος είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ, μια μορφή της βιταμίνης Β.
Τα αυγά περιέχουν αμινοξέα που δημιουργούν και ανανεώνουν τα κύτταρα. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε από βιταμίνη D. Η συνιστώμενη ποσότητα για άτομα άνω των 60 ετών είναι 10 μικρογραμμάρια (400 IU). Ένα αυγό περιέχει περίπου 0,7 μικρογραμμάρια βιταμίνης D.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 2 αυγών την ημέρα μπορεί να σας προστατεύσει έναντι λοιμώξεων, ασθενειών και ιών. Ένα αυγό περιέχει το 22 τοις εκατό της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σεληνίου. Αυτό βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται σε φυσική μορφή στα αυγά, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Επίσης, όταν η γυναίκα είναι έγκυος, η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα υγρά που περιβάλλουν το έμβρυο.