ppBB

It's all just talk

Αντιπηκτική αγωγή

Αντιθρομβωτικές ουσίες (αντιπηκτική αγωγή) λαμβάνουν ασθενείς 
  • με οξεία ή χρόνια εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση,
  • με πνευμονική εμβολή,
  • με περιφερική αρτηριακή θρομβοεμβολή,
  • με κολπική μαρμαρυγή,
  • με κληρονομική θρομβοφιλία
  • ασθενείς με μεταλλική βαλβίδα.

Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τη διαδικασία της πήξης του αίματος σε περιπτώσεις τραύματος ή άλλης κάκωσης. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν πολλαπλοί παράγοντες πήξης, οι οποίοι παράγονται από το ήπαρ (συκώτι). Με τον τρόπο αυτό παράγει θρόμβους που αποφράσσουν το τραυματισμένο αγγείο, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια αίματος.

Όμως σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πήξης και να σχηματίσει μικρούς θρόμβους οι οποίοι εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ελάττωση ή και πλήρη διακοπή της αιμάτωσης ορισμένων οργάνων. Έτσι μπορούν να προκαλέσουν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν οι θρόμβοι αποφράσσουν αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο, έμφραγμα του μυοκαρδίου (απόφραξη στα στεφανιαία αγγεία), πνευμονική εμβολή (απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών), φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων (απόφραξη των φλεβών).


Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική απόκριση στην αγωγή και έτσι η δόση του φαρμάκου καθορίζεται μετρώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα (μια φορά το μήνα ή και συχνότερα) τον χρόνο πήξης του αίματός του (μέτρηση INR) και προσαρμόζοντας ανάλογα τη δόση. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενοχλητική για τον ασθενή, γιατί πρέπει να υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο κάθε μήνα. Επίσης, επειδή τα αντιπηκτικά αυτά επηρεάζονται από τροφές και από άλλα φάρμακα έχουμε συχνά απορρύθμιση της αντιπηκτικής δράσης είτε με πολύ υψηλά επίπεδα (INR πάνω από 3.0) και κίνδυνο αιμορραγίας, είτε με πολύ χαμηλά επίπεδα (INR κάτω από 2.0) και κίνδυνο θρόμβωσης.

Με τον τακτικό ανά 15-30 ημέρες έλεγχο του χρόνου προθρομβίνης η καλλίτερα του INR. Όσο πιο μεγάλη η τιμή του INR τόσο πιο μεγαλύτερο είναι το αντιπηκτικό αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα τα δύο σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι το Sintrom και το Panwarfin. Υπάρχουν τρία φάρμακα (αντιπηκτικά φάρμακα που δρουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος) σε στάδιο κλινικής χρήσης: το dabigatran (Pradaxa) της Boheringer Ingellheim, το rivaroxaban (Xarelto) της Bayer, και το apixaban (Eliquis) της Pfizer και της Bristol Myers Squibb. Ήδη, το πρώτο έχει λάβει ένδειξη για χορήγηση στην κολπική μαρμαρυγή, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο. Και τα τρία έχουν συγκριθεί με την κλασική αντιπηκτική θεραπεία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
https://medlabgr.blogspot.com/2014/01/blog-post_9.html

Η λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται σε σταθερή ώρα, χωρίς διακυμάνσεις. Το αντιπηκτικό λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, το απόγευμα στις 5-6 η ώρα με τον ασθενή νηστικό (3 ώρες μετά το φαγητό) και σίτιση προβλέπεται μετά από 2 ώρες, έτσι ώστε το χάπι να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό.
https://www.onmed.gr/ygeia/story/343142/antipiktiki-agogi-ti-prepei-na-prosexete

Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους.

https://www.hygeia.gr/egkefaliki-fleviki-thromvosi-mia-spania-siopili-apeili/ 

Η θρόμβωση είναι υπεύθυνη για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά λίγοι γνωρίζουν για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και την πνευμονική εμβολή. Ζητήστε από το γιατρό σας την εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου.

https://www.hygeia.gr/thromvosi-mia-ypoyli-astheneia-olon-ton-ilikion-pagkosmia-imera-thromvosis-13-10/

Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

https://www.onmed.gr/ygeia/story/335567/i-aksiologisi-tou-thromvoemvolikoy-kindynou-prepei-na-ginetai-kata-tin-eisagogi-asthenon-sto-nosokomeio


Curcumin - Μελέτη 2012

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22531131/

The human body, especially the heart, is dependent on the mitochondria, the part of the cell responsible for producing energy to maintain organ function. The protein, Sesn2, is located inside the mitochondria and plays a pivotal role in protecting the heart from stress.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-12/uosf-rus120320.php


British Heart Foundation

https://www.bhf.org.uk/