Tikka masala στην χύτρα

Costas

Administrator
Staff member
Μαρινάδα:

  • 1 κιλό μοσχάρι ή κοτόπουλο ( μοσχάρι = σπαλονουά | κοτόπουλο = μπούτια φιλέτο )
  • 2 φλυτζάνια γιαούρτι (400 - 490gr)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (να μην το αντικαταστήσεις με ginger)
  • 1 κουταλιά της σούπας garam masala
    • Κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, μαραθόσπορος, γαρύφαλλο, γλυκάνισος, μοσχοκάρυδο, πράσινο κάρδαμο. [TRS]
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό lime
  • 1-2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι (προαιρετικό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)

  1. Κόβουμε το κρέας σε μέγεθος μπουκιάς
    αυτό είναι στήθος, με τα μπούτια δένει καλύτερα η σάλτσα
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον κουρκουμά, το garam masala, το χυμό lime, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν πλήρως τα υλικά και μετά προσθέτουμε το κρέας στο μπολ. Ανακατέψτε για να καλύφτούν πλήρως τα κομμάτια κρέατος με τη μαρινάδα γιαουρτιού.
    JrVQ6bw.jpeg
  3. Μόλις επικαλυφθεί πλήρως το κρέας, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο. Αφήστε το τουλάχιστον 1 ώρα και όχι περισσότερο από 8 ώρες.

Μαγείρεμα:

  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι (προαιρετικό)
  • 120ml γάλα καρύδας (1/2 φλιτζάνι)
  • 225gr χυμό ντομάτας (1 φλιτζάνι) ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια+σκόρδο
  2. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας (ή ψιλοκομμένες ντομάτες) και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να σπάσουν.
  3. Προσθέτουμε το μαριναρισμένο κρέας (μαζί με τη μαρινάδα) στην χύτρα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν με το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας.
    kKzdlrg.jpeg
  4. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας ή 1/2 φλιτζάνι νερό στην χύτρα.
  5. Μαγειρεύουμε σε υψηλή πίεση για 30 λεπτά (μοσχάρι) ή 10 λεπτά (κοτόπουλο).
  6. Αν θέλετε πιο πηχτή σάλτσα, μπορείτε να σιγοβράζετε για λίγα λεπτά ακόμα με ανοικτό το καπάκι.
  7. Όταν ανοίξετε την χύτρα ανακατέψτε και αφήστε την 10 λεπτά.
    la4AMIu.jpeg

Η μερίδα είναι :
  • 125gr κρέας
  • 175gr σάλτσα
  • 300-400gr basmati rice (αυτό το κάνουμε cook ξεχωριστά)


3eRnto4.jpeg

Την σάλτσα + κρέας θα τα βάλουμε σε ένα μπολ, και σε ένα πιάτο ριχό θα βάλουμε το ρυζί.. Έπειτα με ένα κουτάλι θα παίρνουμε από το μπολ και θα το περιχύνουμε στο ρύζι...

Άμα δεν το καταναλώσετε όλο (βγάζει ~4.5 μερίδες, 125gr κρέας με 175gr σάλτσα), η αποθήκευση έχει ως εξής :
Εάν δεν το βάλετε κατάψυξη, η σάλτσα & κρέας το καθένα μόνο του.

Υπάρχουν τάπερ με διαχωριστικό στην μέση (για το ρύζι), βγάζω το φαί από την χύτρα το αφήνω κρυώνει (1 ώρα) και το βάζω στα τάπερ και μετά κατάψυξη...

eJicwOy.jpeg


alternative recipes
 

Costas

Administrator
Staff member
Φτιάξτε Garam Masala μόνοι σας


θα χρειαστούμε coffee grinder
ilhFLoS.jpeg


δείτε όλο το image gallery (pc only)​



Το Garam Masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών. Όπως το κάρυ (curry powder) έτσι και αυτό από πόλη σε πόλη το φτιάχνουν διαφορετικά.

variant 2

Garam masala is one of the few premade spice blends that Indian cooks use. This is my great-great grandmother absolutely wonderful recipe. I feel lucky to have it and to be able to share it with you. You'll Need...
  • 400gr coriander seeds (dhania)
  • 250gr black peppercorn (kali mirch)
  • 100gr cumin (jeera)
  • 50gr cinnamon (dalchini)
  • 50gr cloves (lavang)
  • 50gr cardamom pods (elaichi)
  • 1 whole nutmeg
src - https://www.thehathicooks.com/how-to-build-indian-pantry-garam-masala/

variant 3
  • 22g Cinnamon
  • 17g Cinnamon Powder
  • 30g Cumin Seeds (Jeeru)
  • 30g Coriander Seeds (Dhana)
  • 30g Black Pepper
  • 30g Cloves
  • 9g Nutmeg (Jaifar)
  • 9g Whole Cardamom (Elchi)
  • 17g Cardamom Seeds
  • 17g Whole, Dry Ginger
  • 9g Ginger Powder
  • 13g White Pepper Powder
  • 4g Bay Leaf
  • 26g Black Cardamom (Elcho)
  • 17g Star Anise (Badia)
  • 17g Mace (Javentri)
src - https://www.milhaan.com/post/garam-...tic-garam-masala-homemade-garam-masala-recipe [2]

variant 4
  • 1 cup cumin seeds (or you can use roasted cumin powder)
  • 1 cup coriander seeds (or roasted coriander powder)
  • 1/2 cup fennel seeds (fennel powder)
  • 1/4 cup nigella seed (kalonji, optional)
src - https://www.radhidevlukia.com/recipes/digestive-masala

variant 5
  • 21.74g Cinnamon Sticks – Daarcheeni
  • 17.39g Ground Cinnamon – Daarcheeni Powder
  • 30.43g Cumin Seeds – Jeera
  • 30.43g Coriander Seeds – Dhania
  • 30.43g Black Pepper – Kali Mirch
  • 30.43g Cloves – Laung
  • 8.70g Nutmeg – Jaiphal
  • 8.70g Whole Green Cardamom – Chhoti Elaichi
  • 17.39g Cardamom Seeds – Elaichi Dana
  • 17.39g Whole Dry Ginger – Sonth
  • 8.70g Ground Ginger – Sonth Powder
  • 13.04g White Pepper Powder – Safed Mirch Powder
  • 4.35g Bay Leaves – Tej Patta
  • 26.09g Black Cardamom – Badi Elaichi/Elcho
  • 17.39g Star Anise – Chakri Phool/Badian
  • 17.39g Mace – Javitri
src - indian in person


other variants



Ready Garam Masala

(UK) TRS ingredients :
Coriander Seed Powder, Cumin, Cinnamon, Ginger, Black Pepper, Fennel Seed Powder, Clove, Aniseed, Nutmeg, Green Cardamom.

(IN) MDH ingredients :
Cumin, Coriander, Black Pepper, Dried Ginger, Cassia, Yellow Chilli, Carcanom Amomum, Cloves, Nutmeg, Fenugreek Leaves, Mace, Caraway, Cardamom Green.

(IN) Everest ingredients :
Coriander, Chili, Cumin, Cassia Leaf, Black Pepper, Cassia Bark (Taj), Clove, Black Cardamom, Star Anise, Fennel, Dried Ginger, Iodized Salt and Caraway.

MDH on Wikipedia says “12% market share”, so I search which is the biggest and this took me to Everest where writes :
In May 2024, New Zealand food safety regulator said it was investigating contamination in spice products of Indian brands Everest and MDH. Its products were recalled by regulators in Hong Kong and Singapore for containing ethylene oxide. (also in US)

GPT :
Ethylene oxide can be used for the sterilization of spices to eliminate microbial contamination, including bacteria, fungi, and pests. This process helps to ensure the safety and shelf life of the spices. Use of ethylene oxide in food products, including spices, has raised health concerns due to its potential carcinogenic effects.

Ready Mandras Curry

(UK) TRS ingredients :
Coriander, Turmeric, Chilli, Cumin, Pepper, Mustard, Fenugreek, Garlic, Salt, Fennel.

(IN) MDH ingredients :
Coriander, Chilli Red, Cumin, Turmeric, Salt White, Black Pepper, Fenugreek Leaves, Mustard, Fenugreek seeds, Cinnamon, Cardamom Amomum, Cloves, Nutmeg, Mace, Asafoetida.

(IN) Everest ingredients :
Coriander, Cumin, Chill, Black Pepper, Turmeric, Cassia Bark (Taj), Clove, Black Cardamom, Star Anise, Bengal gram, Dried Ginger, Fennel, Garlic, lodized Salt, Cassia Leaf, Curry Leaf, Mustard and Fenugreek.

Garam Masala is a spice blend originating from Northern India, while Madras Curry is a spice blend from South Asia (Maldives) / South India (Chennai), both developed over centuries as regional culinary traditions.



A restaurant advised :
  • 100gr (ready) garam masala
  • 33.33gr kitchen king
  • 33.33gr jeera powder
  • 33.33gr dhaniya powder
no tested. (? tamarind ?)
 

Costas

Administrator
Staff member
Kashmiri chili powder

Kashmiri chili powder is a name for a powdered chili pepper that is relatively mild in heat and full-flavoured, but it’s main characteristic is a vibrant red colouring. It is somewhat similar to paprika in this respect – it is used more for colouring than for heat, although it’s slightly hotter than paprika.

Measured on the Scoville scale,
-Paprika is about 500 SHU (Scoville Heat Units) at it’s hottest
-Kashmiri chili powder can top out around 2000 SHU. That may sound like a huge difference, until you consider
-Cayenne chili pepper measures at upwards of 50,000 SHU

The important thing to learn here is that if Kashmiri chili powder is called for in a recipe, it is not heat that is important, it is the colour and the flavour; substituting cayenne for Kashmiri is not recommended! However, for reference, the 2000 SHU places it in the same league as
Ancho and Poblano peppers (1000-2000 SHU)
and Tabasco Brand sauce and Jalapeno peppers (both 2500-5000 SHU). (source)
 
Top