Πώς να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σας

Costas

Administrator
Staff member
Κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πιθανόν να συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμη και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

δεν θα πρέπει η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων να ξεπερνά:
−Τα 36gr για τους άνδρες ημερησίως
−Τα 24gr για τις γυναίκες ημερησίως

Συνήθως η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, «καμουφλαρισμένη» με άλλα ονόματα όπως
➜ σιρόπι καλαμποκιού
➜ σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
➜ σιρόπι βύνης (malt syrup)
➜ μαλτόζη
➜ φρουκτόζη
➜ γλυκόζη
➜ σακχαρόζη (ή σουκρόζη)
➜ μελάσα
➜ μέλι
➜ δεξτρόζη
➜ δεξτρίνη
➜ άσπρη ζάχαρη
➜ φρουκτόζη
➜ αγαύη
➜ ζάχαρη καρύδας

όλα είναι απλά πρόσθετα σάκχαρα.

https://www.amna.gr/health/article/424680/Pos-na-meiosete-ta-prostheta-sakchara-sti-diatrofi-sas

2ddl8bu.jpg


-Ένα προϊόν έχει υψηλά σάκχαρα όταν περιέχει 10 γραμμάρια σάκχαρα στα 100 γραμμάρια.
-Ένα προϊόν έχει χαμηλά λιπαρά όταν έχει 3 γραμμάρια λιπαρά στα 100 γραμμάρια.

synopsis
σάκχαρα πρέπει να είναι max 5 στα 100 γραμμάρια.
λιπαρά (aka σύνολο κορεσμένα ακόρεστα) πρέπει να είναι max 6 στα 100 γραμμάρια. Μόνο τα ακόρεστα είναι θετικά για τον οργανισμό.

src
https://patient.info/news-and-features/gallstones-diet-sheet
 
Top