Κέικ Βανίλια

Costas

Administrator
Staff member

Προετοιμάζουμε τα υλικά

9VfVWEb.jpeg
  • σε μια κούπα, έχουμε ζεστάνει το γάλα και ρίξει 1tsp ζάχαρη και την νωπή μαγιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ( να μείνει 10 λεπτά )
  • 1 ώρα πριν έχουμε βγάλει το βούτυρο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • έχουμε σπάσει τα 4 αυγά σε ένα ποτήρι
  • σε ένα μπολ, ανακατέυουμε το αλεύρι + αλάτι + μια βανίλια + garam masala
Στο κεντρικό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός (στην μικρότερη ταχύτητα) :
  • όλο το βούτυρο
  • όλη την ζάχαρη ( 96gr )
    BZMLMJ3.jpeg
    a18icsg.jpeg
με ενεργό το μίξερ χειρός
  • ένα παρά ένα ρίχνουμε τα αυγά
    m8tUIsF.jpeg
  • ρίχνουμε την κούπα με το γάλα++
    xztvFVZ.jpeg
  • αρχίζουμε και βάζουμε κάθε φορά, 2tbsp αλεύρι σιγά σιγά, μόλις νιώσουμε αλλαγή στην σκληρότητα της ζύμης σταματάμε αμέσως.
    ( by the book - το αλεύρι το ανατακεύουμε μόνο με την κουτάλα ) κάνοντας το με το μίξερ, στο τέλος γίνεται πιο πυκνή η ζύμη.
    oesz1sC.jpeg
    infdgMX.jpeg

βάζουμε στο ντουλάπι το μίξερ χειρός
  • αδειάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
    TCXVnbX.jpeg
  • σε περίπτωση που θέλουμε να το κάνουμε half&half cacao, αφήνουμε την μισή ζύμη ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
    GwcuU5O.jpeg
    tobshbw.jpeg
  • χύνουμε την ζύμη στην φόρμα ( αμα half&half ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι ενώ η ζύμη είναι στην φόρμα )
    giepxEd.jpeg
  • προθερμαίνουμε τον φούρνο 10 λεπτά στους 170c
    • ( by the book, η ζύμη πρέπει να μείνει 30 λεπτά πριν μπει στον φούρνο )
  • τοποθετούμε την φόρμα στην μέση του φούρνου και το αφήνουμε για 40 - 50 λεπτά στους 170c στις αντιστάσεις, όχι στον αέρα.

HY5TLjY.jpeg

Καταναλώστε μετά από 7 ώρες.

δείτε διαφορετικές μέρες παρασκευής στο image gallery (pc only)​

παρόμοιες συνταγές :

(y) πλέον όποτε φτιάχνω κέικ κάνω κολλητά κουλουράκια με κύμινο



Εισαγωγή στα διογκωτικά
  • φαρίνα= είναι αλεύρι με baking powder (βλ. εικόνα από κάτω)
  • baking powder = σκόνη ( οξικό ανθρακικό νάτριο και δισοξείδιο του πυροσφορικού νατρίου ) παράγεται μέσω χημικών διαδικασιών στο εργαστήριο.
  • μαγειρική σόδα = σκόνη ( διττανθρακικό νάτριο ) χρειάζεται ένα όξινο συστατικό (όπως γιαούρτι, ξύδι ή λεμόνι) για να ενεργοποιηθεί. Παράγεται μέσω χημικών διαδικασιών στο εργαστήριο. Χρησιμοποιείται επίσης σε καθαριστικά & πυροσβεστικά προϊόντα.
  • νωπή μαγιά = περιέχει ζωντανούς μύκητες, κυρίως τον Saccharomyces cerevisiae, που είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία της ζύμωσης. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυκήτων. Η ιδανική θερμοκρασία για τη δραστηριότητα της μαγιάς είναι συνήθως μεταξύ 25°C και 30°C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, η μαγιά ζυμώνει αποτελεσματικά και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C, η δραστηριότητα της μαγιάς αρχίζει να μειώνεται, και σε θερμοκρασίες πάνω από 50°C, οι μύκητες πεθαίνουν.

Η νωπή μαγιά και το baking powder χρησιμοποιούνται ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Και τα δύο παρέχουν διοξειδίου του άνθρακα το οποίο μένει ως φυσαλίδες στη ζύμη.

Η μαγιά ( Saccharomyces cerevisiae ) είναι ένας ζωντανός μικροοργανισμός. Παράγει διοξειδίου του άνθρακα από τις ζάχαρες που είναι παρούσες στη ζύμη. Εκτός από το διοξειδίου του άνθρακα διάφορες άλλες αρωματικές και γευστικές ουσίες σχηματίζονται.

Το baking powder αποτελείται από διάφορες ουσίες, αλλά συνήθως είναι συνδυασμός ενός ανθρακικού άλατος και ενός ξηρού οξέος. Όταν ένα ανθρακικό άλας έρθει σε επαφή με το νερό και το οξύ διίσταται στα διάφορα συστατικά. Με αυτή τη διαδικασία αέριο διοξείδιου του άνθρακα απελευθερώνεται, αλλά χωρίς την απελευθέρωση αρωματικών ή γευστικών ουσιών. Η γεύση του προϊόντος επομένως δεν επηρεάζεται. πηγή


PUTYcJa.jpeg
 
Top