Τοξικό Κρασί - Αόρατο χημικό σε ευρωπαϊκά κρασιά

  • Thread starter newsroom
  • Start date
  • Replies 2
  • Views 126
N

newsroom

Guest
Σοκαριστικά ευρήματα φέρνει στο φως η νέα πανευρωπαϊκή έκθεση του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα (PAN Europe), που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2025, υπό τον τίτλο «Μήνυμα από το Μπουκάλι – Η Ραγδαία Άνοδος της Μόλυνσης από TFA σε Ολόκληρη την ΕΕ». Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή μελών και συνεργατών του PAN Europe από 10 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα, μέσω του εθελοντικού οργανισμού για το αστικό περιβάλλον ECOCITY.

Η μελέτη αναλύει 49 κρασιά (10 παλαιά και 39 σύγχρονα) από
  • Αυστρία
  • Βέλγιο
  • Κροατία
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ελλάδα
  • Ουγγαρία
  • Ιταλία
  • Λουξεμβούργο και Ισπανία

Σε όλα τα σύγχρονα κρασιά ανιχνεύθηκε το TFA (τριφθοροξικό οξύ), προϊόν αποδόμησης PFAS φυτοφαρμάκων και φθοριούχων αερίων, με διάμεση συγκέντρωση 110 μg/l και μέγιστες τιμές έως 320 μg/l — επίπεδα 100 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε επιφανειακά και πόσιμα νερά. Αντίθετα, κανένα ίχνος TFA δεν ανιχνεύθηκε σε κρασιά συγκομιδής πριν το 1988. Η εκτόξευση των επιπέδων ξεκινά μετά το 2010.

Παράλληλα, στα μη βιολογικά κρασιά καταγράφηκαν υπολείμματα έως 8 φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών στο 94% των δειγμάτων. Συνολικά εντοπίστηκαν 18 δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και δύο PFAS μυκητοκτόνα: fluopyram και fluopicolide. Όλα περιείχαν TFA, επιβεβαιώνοντας τη διάχυση του χημικού στο περιβάλλον και την αλυσίδα τροφής.

Ο Helmut Burtscher-Schaden, περιβαλλοντικός χημικός της αυστριακής GLOBAL 2000 και συντονιστής της μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ως «ανησυχητικά σε δύο επίπεδα: τη μαζική βιοσυσσώρευση στα φυτά και την εκρηκτική αύξηση από το 2010 και μετά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Michael Müller από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ κάνει λόγο για «κόκκινο συναγερμό για τη διατροφική ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι «ακόμα και βιολογικά αμπέλια, ελεύθερα από χημικά για δεκαετίες, παρουσιάζουν επίπεδα TFA».

Το 2010 τα επίπεδα TFA σε ευρωπαϊκά κρασιά δεν ξεπερνούσαν τα 120 μg/l. Σήμερα, μόλις οκτώ χρόνια μετά, οι τιμές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Η Salome Roynel, Υπεύθυνη Πολιτικής του PAN Europe, ζητά από την ΕΕ «άμεση απόσυρση όλων των ουσιών που απελευθερώνουν TFA στο περιβάλλον», ξεκινώντας με την απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων PFAS και των φθοριούχων αερίων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επικείμενη ψηφοφορία (14 Μαΐου 2025) για την απαγόρευση του PFAS φυτοφαρμάκου flutolanil, χαρακτηρίζοντάς την ως «κομβική στιγμή για το μέλλον της υγείας και του περιβάλλοντός μας».

JrpQ6xL.jpeg

https://www.ecocity.gr/deltio-typoy-toksiko-krasi-aorato/

Διαβάστε την μελέτη εδώ. (mirror) source pdf published 23/04/2025
  • Επισκόπηση και των 49 κρασιών είναι διαθέσιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.
source [2] ( Greek article )



ref
(2023) Spain exported 17,000 tons of pesticides banned in the EU in one year
 

Costas

Administrator
Staff member
EU Commission in business with pesticides proved (2021-2023 >> 2033)

2021 κάνανε μελέτη στο London, και βλέπουν ότι όντως τα φυτοφάρμακα + ειδικά glyphosate, χαλάει την χημεία στο έντερο. Προκαλεί οξειδωτικό στρες στο έντερο και μεταφέρεται επίσης στο αίμα. Το οξειδωτικό στρες βλάπτει τη δομή των κυττάρων, των οργάνων, του DNA.

Επίσης λέει ότι μέχρι τώρα (κυβερνήσεις) έχουν κάνει τις μελέτες με σύστημα 20th αιώνα, αλλά τώρα με το νέο σύστημα 21st αιώνα (omics analysis) αποδεικνύεται ότι χαλάει την υγεία του έντερου. Το έχουμε αναγνωρίσει (στις κυβερνήσεις) και κάνεις δεν κάνει τίποτα... Και τονίζει μάλλον δεν γίνεται τίποτα λόγω εμπορικών σκοπών..

--

Η EU, εκανε αναθεώρηση στο νόμο για το glyphosate 11/2023, και είπανε ας δώσουμε 10 χρονια παράταση, και το πήγαν στο 12/2033!!!!!!

#(2021) London - scientist video
study - https://usrtk.org/pesticides/glyphosate-alterations-in-gut-microbiome/
doi - https://doi.org/10.1289/EHP6990

# Commission press release - Glyphosate: Commission adopts a renewal for 10 years -- εκει που γραφει "Latest updates"
https://echa.europa.eu/el/hot-topics/glyphosate

#(2023) - declaration for 2033
https://food.ec.europa.eu/plants/pe...and-synergists/renewal-approval/glyphosate_en+

#(2024) Glyphosate EU Commission rejects request to cancel re-approval, NGOs go to EU court
https://www.pan-europe.info/press-r...s-request-cancel-re-approval-ngos-go-eu-court

LXzQwz1.jpeg



οξειδωτικό στρες
τα ακόλουθα, κόπηκαν από το video

Είναι ουσιαστικά βλάβη ή στρες που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή αντιδραστικού οξυγόνου. Στο σώμα μας παράγουμε συνεχώς αυτά που είναι γνωστά ως αντιδραστικά είδη οξυγόνου αυτά είναι μόρια τύπου οξυγόνου που, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εξαιρετικά αντιδραστικά, επομένως θα αντιδράσουν και θα βλάψουν σχεδόν οποιοδήποτε είδος δομής (πρωτεΐνες και το DNA).

Κανονικά έχουμε μηχανισμούς εξουδετέρωσης αυτού, τα αντιοξειδωτικά, βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φυσικά παραγόμενα αντιδραστικά μόρια οξυγόνου. Τα ζώα που τράφηκαν με roundup προκάλεσε μια υπερβολική παραγωγή αυτού του αντιδραστικού οξυγόνου. Με άλλα λόγια, το έντερο βρισκόταν υπό οξειδωτικό στρες, υπήρχε μια προσβολή εκεί. Όταν εξετάσαμε το αίμα των ίδιων ζώων, είδαμε πολύ σαφείς δείκτες οξειδωτικού στρες και στο αίμα, δηλαδή οξειδωτικό στρες στο εσωτερικό του σώματος των ζώων έτσι βλάπτει τις δομές των
  • κυττάρων
  • οργάνων
  • και το DNA



O7qXza8.jpeg
 

Costas

Administrator
Staff member
Μονογραφία Γλυφοσάτης

γράφτηκε από ομάδα επιστημόνων του 'Pesticide Action Network International' το 10/2016

Το Glyphosate, κοινώς γνωστό με την αρχική του εμπορική ονομασία Roundup (κατασκευάζεται από τη Monsanto), είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη κατασκευάζονται από πολλές εταιρείες σε πολλές χώρες.

Η ζιζανιοκτόνος δράση του glyphosate οφείλεται κυρίως στην ικανότητά του να εμποδίζει την παραγωγή βασικών αμινοξέων στα φυτά και σε ορισμένους μικροοργανισμούς μέσω μιας οδού που ονομάζεται «shikimate», που υπάρχει μόνο στα φυτά. Έτσι, πωλήθηκε ως «ασφαλές» για ζώα και ανθρώπους.

Το glyphosate ψεκάζεται σε πολυάριθμες καλλιέργειες και φυτείες, συμπεριλαμβανομένου του 80% περίπου των γενετικά τροποποιημένων (GMO) καλλιεργειών όπως :

* κανόλα
* καλαμπόκι
* βαμβάκι
* σόγια
* ζαχαρότευτλα -- η ρίζα περιέχει υψηλή συγκέντρωση σακχαρόζης, αξιοποιείται εμπορικά για την παραγωγή ζάχαρης

Με σχετικά υψηλά επίπεδα επιτρεπόμενα ως υπολείμματα σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Χρησιμοποιείται ως ξηραντικό πριν τη συγκομιδή και επειδή είναι συστηματικό ζιζανιοκτόνο δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τα τρόφιμα με πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή επεξεργασία. Χρησιμοποιείται ευρέως σε οικιακούς κήπους και δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων δρόμων και ημιφυσικά και φυσικά οικόπεδα. Η ανθρώπινη έκθεση είναι ευρεία και επαναλαμβάνεται συνεχώς. Τα υπολείμματα είναι ευρέως διαδεδομένα στα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν δημητριακά (από χρήση πριν από τη συγκομιδή) ή προϊόντα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ή σόγια. Έχει ανιχνευθεί σε πόσιμο νερό, κρασί και μπύρα, ακόμη και σε μη εδώδιμα προϊόντα που προέρχονται από γενικά τροποποιημένο βαμβάκι. Η έκταση της ανθρώπινης έκθεσης αντανακλάται στην εκτεταμένη παρουσία γλυφοσάτης στα ανθρώπινα ούρα όπου έχει δοκιμαστεί, κυρίως στην Ευρώπη. Έχει επίσης βρεθεί στα ούρα και στο μητρικό γάλα στις ΗΠΑ.

Οι πολύ επιθετικές δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ από την εταιρεία ανάπτυξης, Monsanto, έχουν οδηγήσει στην ευρεία πεποίθηση ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής». Για παράδειγμα, η Monsanto ισχυρίστηκε ότι η γλυφοσάτη είναι «βιοδιασπώμενη» και ότι «άφηνει το έδαφος καθαρό».

Ωστόσο, το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε αποφάσεις δύο προηγούμενων δικαστηρίων ότι αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς (Anon 2009).

Οι διαδικασίες καταχώρισης συνεχίζουν να επιτρέπουν τη χρήση του ζιζανιοκτόνου χωρίς να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, ακόμη και καθώς εμφανίζονται νέα δεδομένα που εντοπίζουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Ωστόσο, η ταξινόμηση της γλυφοσάτης ως πιθανού καρκινογόνου για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) το 2015 έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια, εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση της, ειδικά πριν από τη συγκομιδή και σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες και εκτεταμένες δηλητηριάσεις στη Λατινική Αμερική έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν πολυάριθμες οξείες και χρόνιες επιπτώσεις των ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη.

Η Ιταλία έχει επίσης απαγορεύσει τη χρήση του glyphosate πριν από τη συγκομιδή, τη χρήση του σε δημόσιους χώρους και σε χώρους που συχνάζουν παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και τη μη γεωργική χρήση σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης των υπόγειων υδάτων.

Στο τέλος του 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την έγκριση για τη γλυφοσάτη μόνο για 18 μήνες αντί για τα συνήθη 15 χρόνια, απαγόρευσε τη χρήση της επιφανειοδραστικής ουσίας POEA στα σκευάσματα και πρότεινε την ελαχιστοποίηση της χρήσης πριν από τη συγκομιδή και της χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Η τεράστια παραγωγική ικανότητα γλυφοσάτης στην Κίνα έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά του ζιζανιοκτόνου σε όλο τον κόσμο. Η συνολική παγκόσμια παραγωγική ικανότητα είναι υπερδιπλάσια από την παγκόσμια ζήτηση, ασκώντας πίεση στη βιομηχανία να μειώσει τις τιμές και να διασπείρει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες Roundup.

Τα ζιζανιοκτόνα γλυφοσάτης έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά σε αυτοδηλητηριάσεις και έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι, ειδικά στην Ασία, από μόλις 3/4 ενός φλιτζανιού παρασκευασμένου προϊόντος. Υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις ακούσιων δηλητηριάσεων μεταξύ χρηστών και παρευρισκομένων, με τους πρώτους να βιώνουν συχνά σοβαρά χημικά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Εκτεταμένες δηλητηριάσεις έχουν σημειωθεί στη Λατινική Αμερική ως αποτέλεσμα αεροψεκασμών γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σόγιας και καλλιεργειών κόκας στην Κολομβία — οι επιπτώσεις έχουν καταγραφεί έως και 10 χλμ. μακριά από την υποτιθέμενη ζώνη ψεκασμού.

Οι γιατροί στην Αργεντινή αναφέρουν
* εμετό
* διάρροια
* αναπνευστικά προβλήματα
* δερματικά εξανθήματα

που σχετίζονται με αεροψεκασμούς γλυφοσάτης σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Άλλα οξέα συμπτώματα δηλητηρίασης που αναφέρονται συχνά από ακούσια έκθεση περιλαμβάνουν
* κοιλιακό πόνο
* γαστρεντερικές λοιμώξεις
* κνησμό ή κάψιμο του δέρματος
* δερματικές λοιμώξεις (ιδιαίτερα συχνές σε παιδιά)
* φουσκάλες
* κάψιμο ή δακρύρροια στα μάτια, θολή όραση, επιπεφυκίτιδα
* πονοκεφάλους
* πυρετό
* ταχυπαλμία
* αίσθημα παλμών
* αυξημένη αρτηριακή πίεση
* ζάλη
* πόνους στο στήθος
* μούδιασμα
* αϋπνία
* κατάθλιψη
* εξασθένηση
* δυσκολία στην αναπνοή
* αναπνευστικές λοιμώξεις
* ξηρό βήχα, πονόλαιμο και δυσάρεστη γεύση στο στόμα

Λιγότερο συχνές αναφερόμενες επιδράσεις περιλαμβάνουν διαταραχή ισορροπίας, μειωμένη γνωστική ικανότητα, επιληπτικές κρίσεις, μειωμένη όραση, όσφρηση, ακοή και γεύση, πτώση της αρτηριακής πίεσης, σπασμοί και τικ, μυϊκή παράλυση, περιφερική νευροπάθεια, απώλεια αδρών και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, υπερβολική εφίδρωση και σοβαρή κόπωση.

Η γλυφοσάτη έχει χαμηλή τοξικότητα παρά τις σημαντικές ενδείξεις δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Οι επιφανειοδραστικές ουσίες που προστίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης μπορεί να είναι πιο τοξικές: η επιφανειοδραστική ουσία POEA που υπάρχει σε πολλά σκευάσματα είναι περίπου 5 φορές πιο τοξική από την ίδια την γλυφοσάτη. Υπάρχουν ορισμένες άλλες χημικές ουσίες που προστίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης. Μερικές είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς, αλλά πολλές θεωρούνται εμπορικά μυστικά και είναι άγνωστο ποιες μπορεί να συμβάλλουν στις επιπτώσεις στην υγεία.

Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη μπορούν να επηρεάσουν πολλά όργανα θηλαστικών και βιοχημικές οδούς, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πολλών ενζύμων, μεταβολικών διαταραχών και οξειδωτικού στρες που οδηγούν σε υπερβολική υπεροξείδωση λιπιδίων μεμβράνης και βλάβη κυττάρων και ιστών.

Η γονιδιοτοξικότητα και η ενδοκρινική διαταραχή οδηγούν επίσης σε χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη.

Η γλυφοσάτη είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Monsanto ως αντιμικροβιακό το 2010, με ισχυρισμούς ότι είναι δραστική έναντι ενός πολύ ευρέος φάσματος οργανισμών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την έγκριση για τη γλυφοσάτη μόνο για 18 μήνες αντί για τα συνήθη 15 χρόνια

Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει επιβλαβείς επιδράσεις στα ανθρώπινα κύτταρα σε επίπεδα γλυφοσάτης που είναι πολύ χαμηλά για να έχουν ζιζανιοκτόνο δράση, ορισμένα σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στα τρόφιμα. Αυτές οι επιδράσεις ενισχύονται από τα ανοσοενισχυτικά στη σύνθεση του Roundup, τα οποία βοηθούν στη διείσδυση της γλυφοσάτης στα κύτταρα. Αρκετοί ερευνητές έχουν αναφέρει ότι η γλυφοσάτη φαίνεται να συσσωρεύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η γλυφοσάτη σε χαμηλές συγκεντρώσεις βλάπτει το ήπαρ, τα νεφρά και τα κύτταρα του δέρματος. Στα τελευταία, προκαλεί γήρανση και ενδεχομένως καρκίνο. Η ικανότητά της να διεισδύει στο δέρμα αυξάνεται 5 φορές όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη.

Τα νεφρά και το ήπαρ είναι τα κύρια όργανα-στόχοι για το glyphosate και ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν αναφερθεί από εργαστηριακές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής βλάβης και του θανάτου, της βλάβης του DNA και των όγκων. Το glyphosate εμπλέκεται σε μια επιδημία «χρόνιας νεφρικής νόσου άγνωστης αιτίας» (CKDu) μεταξύ των αγροτών
* Σρι Λάνκα
* Άντρα Πραντές (Ινδία)
* Κεντρική Αμερική

εν μέρει λόγω της ικανότητας του ζιζανιοκτόνου να χηλικοποιεί νεφροτοξικά μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επέμεινε στην αξιολόγησή της ότι η γλυφοσάτη δεν είναι ούτε καρκινογόνος ούτε γονιδιοτοξική, εντάσσοντας έτσι παρόμοιες αξιολογήσεις που έγιναν νωρίτερα από το Διεθνές Πρόγραμμα για τη Χημική Ασφάλεια (IPCS) και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (US EPA). Αυτό συμβαίνει παρά τα σημαντικά εργαστηριακά και ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία που συνεχίζουν να συσσωρεύονται και υποδεικνύουν το αντίθετο συμπέρασμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυφοσάτη ή/και το Roundup προκαλούν γενετική βλάβη σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα και ηπατικά κύτταρα, λεμφοκύτταρα βοοειδών, κύτταρα μυελού των οστών, ήπατος και νεφρών ποντικών, κύτταρα και ερυθροκύτταρα βραγχίων ψαριών, ερυθροκύτταρα καϊμάν, γυρίνους, έμβρυα αχινού, μύγες φρούτων, κύτταρα ριζών κρεμμυδιών και σε βακτήρια Salmonella. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες, δυσλειτουργία του κυτταρικού κύκλου και διαταραχή της μεταγραφής του RNA, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην καρκινογένεση.

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση σε γλυφοσάτη με
* λέμφωμα μη-Hodgkin
* λευχαιμία τριχωτών κυττάρων
* πολλαπλό μυέλωμα και βλάβη στο DNA

Η γλυφοσάτη και το Roundup προκάλεσαν βλάβη στο DNA σε ανθρώπινα στοματικά κύτταρα και ήταν κλαστογόνα σε κύτταρα μυελού των οστών ποντικού, προσθέτοντας σε μια σειρά από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι είναι γονοτοξικό.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η γλυφοσάτη όσο και το σκεύασμα Roundup διαταράσσουν τις οδούς οιστρογόνων, ανδρογόνων και άλλων στεροειδογενετικών οδών και προκαλούν την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Οι επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταραχών μπορεί να είναι βαθιές και εκτεταμένες, περιλαμβάνοντας μια σειρά αναπτυξιακών επιπτώσεων συμπεριλαμβανομένης
* της σεξουαλικής και άλλης κυτταρικής διαφοροποίησης
* του μεταβολισμού των οστών
* του μεταβολισμού του ήπατος
* του μεταβολισμού των λιπιδίων
* της αναπαραγωγής
* της εγκυμοσύνης
* της ανάπτυξης
* της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των οργάνων
* της γνωστικής λειτουργίας
* της συμπεριφοράς και των ενδοκρινικών ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, των όρχεων και του προστάτη, των νευροεκφυλιστικών και μεταβολικών διαταραχών (διαβήτης, παχυσαρκία).

Η έκθεση σε ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη, ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως αποβολές, πρόωρους τοκετούς, χαμηλό βάρος γέννησης και γενετικές ανωμαλίες. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ χαμηλά επίπεδα γλυφοσάτης, Roundup, POEA και του μεταβολίτη AMPA σκοτώνουν όλα τα ανθρώπινα ομφαλικά, εμβρυϊκά και πλακουντιακά κύτταρα. Το Roundup μπορεί να σκοτώσει κύτταρα όρχεων, να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να αυξήσει το ανώμαλο σπέρμα, να καθυστερήσει την ανάπτυξη του σκελετού, και να προκαλέσει παραμορφώσεις σε έμβρυα αμφιβίων.

Η Monsanto γνωρίζει από τη δεκαετία του 1980, και η γερμανική κυβέρνηση από το 1998, ότι η γλυφοσάτη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες. Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα του κλάδου που αναφέρθηκαν στο σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης των γερμανικών αρχών του 1998, ανεξάρτητοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα: «ένα σημαντικό σύνολο στοιχείων καταδεικνύει ότι η γλυφοσάτη και το Roundup προκαλούν τερατογόνες επιδράσεις και άλλες τοξικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή», συμπεριλαμβανομένων καρδιακών, νεφρικών, σκελετικών, πνευμονικών και κρανιακών προβλημάτων (Antoniou et al 2012).

Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν δυσπλασίες στα κεφάλια των βατράχων που είναι παρόμοιες με γενετικές ανωμαλίες μεταξύ ατόμων που εκτίθενται σε αεροψεκασμούς Roundup για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες σόγιας στη Λατινική Αμερική.

Οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η γλυφοσάτη δεν έχει νευρολογικές επιδράσεις — η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) δεν απαίτησε τη διεξαγωγή μελετών νευροτοξικότητας για την καταχώριση του Roundup. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυφοσάτη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα νευρικά κύτταρα και να επηρεάσει την ανάπτυξη των νευρώνων. Υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία ότι η γλυφοσάτη μπορεί να επηρεάσει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ιδιαίτερα τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες. Επιδημιολογικές και μελέτες περιπτώσεων συνδέουν την έκθεση στη γλυφοσάτη με τη νόσο του Πάρκινσον, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τον αυτισμό.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα σκευάσματα γλυφοσάτης μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες αναπνευστικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και αυτοάνοσων επιδράσεων στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Η γλυφοσάτη έχει άμεσες οικοτοξικολογικές επιπτώσεις και έμμεσες επιπτώσεις. Οι τελευταίες προκύπτουν από την πρωτοφανή εξάλειψη της χλωρίδας που ονομάζεται ζιζάνια. Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις έχουν καταρρακτώδεις επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και στη βιοποικιλότητα. Οι λειτουργίες του οικοσυστήματος των εντόμων, όπως η φυσική καταπολέμηση παρασίτων και οι υπηρεσίες επικονίασης, κινδυνεύουν από την σχεδόν πλήρη εξάλειψη των ζιζανίων, επειδή αυτά τα φυτά είναι απαραίτητα για τα περισσότερα ωφέλιμα είδη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες δυσκολίες στην επιστροφή σε οικολογικά υγιή γεωργικά συστήματα. Στα υδάτινα οικοσυστήματα, οι άμεσες οικοτοξικολογικές επιπτώσεις της γλυφοσάτης που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτές που εμφανίζονται σε ανεπαίσθητο επίπεδο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή του οικοσυστήματος.

Η γλυφοσάτη είναι υδατοδιαλυτή και βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο περιβάλλον σε επίπεδα που έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα είδη που αποτελούν τη βάση ολόκληρης της υδρόβιας τροφικής αλυσίδας.

Η γλυφοσάτη ή/και το Roundup μπορούν να μεταβάλουν τη σύνθεση των φυσικών υδρόβιων κοινοτήτων, ενδεχομένως διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία και προκαλώντας επιβλαβείς ανθίσεις φυκών. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε μικροοργανισμούς, πλαγκτόν, φύκια και αμφίβια σε χαμηλές συγκεντρώσεις: μία μελέτη έδειξε μείωση κατά 70% στα είδη γυρίνων και αύξηση κατά 40% στα φύκια. Έντομα, καρκινοειδή, μαλάκια, ερπετά και ψάρια μπορούν επίσης να επηρεαστούν, με την ευπάθεια εντός κάθε ομάδας να ποικίλλει δραματικά μεταξύ των ειδών. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αναπαραγωγικές ανωμαλίες, αναπτυξιακές ανωμαλίες και δυσπλασίες, βλάβη στο DNA, ανοσολογικές επιδράσεις, οξειδωτικό στρες, τροποποιημένη ενζυμική δραστηριότητα, μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του στρες και διατήρησης της ομοιόστασης, αλλαγμένη συμπεριφορά και μειωμένη όσφρηση που μπορεί να απειλήσει την επιβίωσή τους. Τα αμφίβια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Το Roundup είναι γενικά πιο τοξικό από το glyphosate, ειδικά για τα ψάρια.

Όπως και με το υδάτινο περιβάλλον, οι ανεπαίσθητες επιπτώσεις που προκαλούν διαταραχή του οικοσυστήματος είναι αυτές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στο αγροοικοσύστημα. Η γλυφοσάτη είναι τοξική για ορισμένους αλλά όχι για όλους τους μικροοργανισμούς του εδάφους, αλλάζοντας τη δυναμική της μικροβιακής κοινότητας με τρόπους που είναι επιβλαβείς για τα φυτά και την οικολογική ισορροπία. Αυξάνει τους μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να μεταβολίζουν τη χημική ουσία. Μπορεί να μειώσει ορισμένους ωφέλιμους οργανισμούς όπως οι σαπροφυτικοί μύκητες που αποσυνθέτουν το νεκρό φυτικό υλικό και είναι σημαντικοί για τη γονιμότητα του εδάφους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυφοσάτη διεγείρει την ανάπτυξη ενός αριθμού μυκητικών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες σε πολλές καλλιέργειες. Η αύξηση της χρήσης του γλυφοσάτη στη γεωργία χωρίς όργωμα έχει προκαλέσει αναζωπύρωση ορισμένων ασθενειών. Η γλυφοσάτη δεσμεύει μικροθρεπτικά συστατικά στο έδαφος και προκαλεί ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών στα φυτά, οι οποίες αυξάνουν την ευαισθησία τους σε ασθένειες, μειώνουν την ευρωστία τους και παράγουν καλλιέργειες τροφίμων με έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Μπορεί να μειώσει την παραγωγή λιγνίνης και φαινολικών ενώσεων από το φυτό, οι οποίες είναι επίσης σημαντικές για την αντοχή στις ασθένειες. Μπορεί να μειώσει τη δέσμευση αζώτου σε όσπρια όπως η σόγια.

Η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές και συνθετικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της θρεπτικής σύνθεσης των τροφίμων, για παράδειγμα της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα της σόγιας. Μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου στη σόγια, η οποία αποτελεί ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η έλλειψη σιδήρου στον άνθρωπο είναι ευρέως διαδεδομένη.

Η γλυφοσάτη, σε επίπεδα που συνήθως βρίσκονται σε γεωργικά περιβάλλοντα, επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες των μελισσών, επηρεάζοντας την πλοήγησή τους, με πιθανές μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, για την επιτυχία της αναζήτησης τροφής στις αποικίες.

Η χρήση γλυφοσάτης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πληθυσμών ορισμένων χερσαίων ειδών μέσω της καταστροφής των οικοτόπων και της τροφοδοσίας. Έχουν υπάρξει αναφορές για πολυάριθμους θανάτους ζώων και κατοικίδιων ζώων ως αποτέλεσμα του αεροψεκασμού γλυφοσάτης στην Κολομβία.

Η γλυφοσάτη είναι ένας ευρέως διαδεδομένος περιβαλλοντικός ρύπος που βρίσκεται σε εδάφη και ιζήματα, σε ένα ευρύ φάσμα επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, σε υπόγεια ύδατα και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) περιγράφει την παραμονή της γλυφοσάτης στο έδαφος ως χαμηλή έως πολύ υψηλή, και την παραμονή της AMPA ως μέτρια έως πολύ υψηλή, με χρόνο ημιζωής που κυμαίνεται από λιγότερο από μία εβδομάδα έως περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ανάλογα με την έκταση της δέσμευσης στο έδαφος και της μικροβιακής διάσπασης (η γλυφοσάτη διασπάται με μικροβιακή αποικοδόμηση).

Υπολείμματα έχουν βρεθεί έως και 3 χρόνια μετά την εφαρμογή σε ψυχρά κλίματα. Είναι λιγότερο ανθεκτική σε θερμότερα κλίματα, με χρόνο ημιζωής μεταξύ 4 και 180 ημερών. Συνδέεται με τα σωματίδια του εδάφους, και κάποτε θεωρούνταν ότι η γλυφοσάτη δεν είναι βιολογικά ενεργή μέσα στο έδαφος, ούτε θα διέλθει στα υπόγεια ύδατα. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι μπορεί εύκολα να αποδεσμευτεί ξανά, να προσληφθεί από τα φυτά ή να διέλθει, υποδεικνύοντας μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης των υπόγειων υδάτων.

Η γλυφοσάτη είναι διαλυτό στο νερό και αργά διαχέεται από το νερό σε ίζημα ή αιωρούμενα σωματίδια. Αν και διασπάται με φωτόλυση και μικροβιακή αποικοδόμηση, μπορεί να παραμείνει επίμονο για κάποιο χρονικό διάστημα στο υδάτινο περιβάλλον, με χρόνο ημιζωής έως και σχεδόν 5 μήνες, και να εξακολουθεί να υπάρχει στο ίζημα μιας λίμνης μετά από 1 έτος.

Υπολείμματα γλυφοσάτης έχουν βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα τάφρων, αποχετεύσεων, ρεμάτων, ποταμών, λιμνών, λιμνών και υγροτόπων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, του Καναδά, της Κίνας, σε όλη την Ευρώπη, της Νορβηγίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου· σε λύματα στη Γαλλία και τον Καναδά, σε στραγγίσματα χώρων υγειονομικής ταφής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αστική χρήση στις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς συμβάλλει σημαντικά σε αυτή τη μόλυνση, με υπολείμματα να βρίσκονται σε λάσπη λυμάτων και σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Η μόλυνση των «εαρινών» λιμνών - λιμνών που είναι ρηχές και εξαφανίζονται σε ξηρό καιρό - αποτελεί ανησυχία για τα αμφίβια, για τα οποία αυτές οι πηγές νερού είναι κρίσιμες.

Υπολείμματα έχουν επίσης βρεθεί σε υπόγεια ύδατα στον Καναδά, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σρι Λάνκα και τις ΗΠΑ. Έχουν ανιχνευθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της Γαλλίας και σε θαλάσσια ιζήματα στη Νέα Ζηλανδία, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον ψεκασμό αστικής βλάστησης κατά μήκος των δρόμων.

Η EFSA δίνει έναν συντελεστή βιοσυγκέντρωσης (BCF) 1,2 (+ 0,61). Ωστόσο, η βιοσυσσώρευση της γλυφοσάτης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Ο BCF για τη γλυφοσάτη αυξάνεται με την παρουσία POEA στο υδάτινο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η POEA, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει τη μεταφορά της γλυφοσάτης στα φυτικά κύτταρα, διευκολύνει επίσης την αυξημένη διαπερατότητα στα ζωικά κύτταρα. Ένας BCF για τη γλυφοσάτη που κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 5,9 βρέθηκε στον μαυροσκώληκα του γλυκού νερού. Η βιοσυσσώρευση έχει επίσης αποδειχθεί σε χερσαία σαλιγκάρια, ψάρια, υδρόβια φυτά. Υπάρχουν επίσης υποδείξεις βιοσυσσώρευσης σε ορισμένες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα.

Η γλυφοσάτη έχει χαμηλή πτητικότητα και υπολείμματα στον αέρα έχουν βρεθεί σε σωματιδιακή ύλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αερομεταφερόμενη μεταφορά γίνεται μέσω σωματιδίων, με την εναπόθεση να γίνεται κυρίως σε σκόνη και όχι σε ατμούς. Έχει βρεθεί στη βροχή στο Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η ανθεκτικότητα των ζιζανίων στην γλυφοσάτη καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1996 στην Αυστραλία. Σήμερα έχει καταγραφεί σε 35 είδη ζιζανίων και σε 27 χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανθεκτικότητας οφείλεται στην επανειλημμένη χρήση γλυφοσάτης σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, στη γεωργία χωρίς όργωμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκευάσματα γλυφοσάτης μπορούν να αναγνωριστούν από τα G360, G450, G510 ή G580, που προηγείται το όνομα ενός εμπόρου. Ο αριθμός υποδεικνύει τη συγκέντρωση γλυφοσάτης στο σκεύασμα, δηλαδή το G360 έχει 360 g/L γλυφοσάτης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται μόνο ο όρος «Ζιζανιοκτόνο», που προηγείται από μια ποικιλία ονομάτων όπως Farmers (Αγροτικοί), Growers (Καλλιεργητές), Harvest (Συγκομιδή), κ.λπ.

Άλλοι κάνουν μια παραλλαγή του αρχικού προϊόντος «Roundup» συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη «up» στο όνομα (Bright (Up), Conto-Up, Dry-Up, Farm Up, Foldup, Ken-Up, Kleenup, Klin-Up, Move-Up, Set-Up, Sunup, Take-Up, Touch Up, Wes-Up, Zap Up) ή το αντίθετο, «down» (Touchdown, Turndown). ή «στρογγυλό» (Myround, Roundsate, Seround, Weed Στρογγυλό).

Ορισμένα ονόματα είναι παραλλαγές της λέξης glyphosate (Glifocafe, Glifolag, Glifosate, Glifosato, Glifosol, Glyfo, Glyfosaat, Glyfosat, Glymax, Glyfoglex, Glofonex, Glyphogan, Glyphos, Glyphosat, Glyphotis). χρησιμοποιήστε την τελευταία συλλαβή της λέξης glyphosate (Ancosate, Coopersate, Envisate, Farmfosate, Gofosate, Herbisate, Ken-phosate, Masate, Megasate, Narscosate, Pilarsate, Sulfosate, Sulfosato, Sunphosate, Supresate, Tec-forsate, Vefosate). ή χρησιμοποιήστε το χημικό συστατικό γλυκίνη (Glyacid, Glycel, Glycin). Πολλές άλλες εμπορικές ονομασίες δεν έχουν καμία διακριτή σχέση με το Roundup ή το glyphosate. Μερικές από αυτές προσπαθούν να παρουσιάσουν μια καλοήθη εικόνα (Aglow, Credit, Ecomax, Estelar, Esteem, Glyphos Bio Granny’s Herbicide, Green fire, Lotus, Rainbow, Spirit, S-Star, Touchdown, Vision). αλλά πολλά άλλα κάνουν ακριβώς το αντίθετο (Ammo, Armada, Arrow, Assassin, Avenger, Challenge, Clampdown, Decimate, E-Kill, Fire, Frontier, Harass, Hatchet, Knockout, Monster, Mustang, Panzer, Pounce, Punch, Q-Weapon, Raider, Rambo, Rival, Rodeo, Salute, Samurai, Scud, Sentry, Shoot, Siren, Slash, Smash, Squadron, Stampede, Sting, Swing, Terminator, Thunder, Tomahawk, Trounce, Turbo, Typhoon, Victorious, Wallop, Wipe-out). Άλλα απλώς προσπαθούν να υποδείξουν ότι το προϊόν σκοτώνει ζιζάνια (Weedact, Weed All, Weedcut, Weed-go, Weedex, Weed Hoe, Weedkiller, Weedo, Weed Round, Weego).

Πολλά περισσότερα εμπορικά ονόματα είναι σε τοπικές γλώσσες. Ορισμένα σκευάσματα συνδυάζουν το glyphosate με άλλα ζιζανιοκτόνα όπως το aminopyralid (Broadnet), το 2,4-D (Bimasta, Campaign, Evo, Hat-trick, Kontraktor, Landmaster), το dicamba (Fallowmaster), diquat (A-13692B), imazapyr (Tackle, Imasate), MCPA (Fusta, Rapid, Rextor, Panton), metsulfuron-methyl (Fusion), picloram (Fusta), pyrithiobac sodium (Staple Plus, ένα ζιζανιοκτόνο πριν από τη φύτευση για σόγια ανθεκτική στο glyphosate), simazine (Ricochet), terbuthylazine (Folar, Terminate) και triclopyr (Glytron). Το σκεύασμα Tag G2, καταχωρημένο στη Νέα Ζηλανδία, περιέχει glyphosate, amitrole, oxyfluorfen και terbuthylazine.

Τα σκευάσματα γλυφοσάτης μπορεί να περιέχουν έναν αριθμό λεγόμενων «αδρανών» συστατικών, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι δημόσια γνωστά, καθώς σε πολλές χώρες, ο νόμος δεν απαιτεί την αποκάλυψή τους. Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα που πωλούνται στις ΗΠΑ και η ακόλουθη λίστα «αδρανών», που παρέχεται από τον Cox (2004), μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα σε πολλές άλλες χώρες. Η λίστα δεν είναι εξαντλητική. είναι μόνο ενδεικτική. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν ανοσοενισχυτικά στα σκευάσματα γλυφοσάτης πριν από τη χρήση, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους κατά των ζιζανίων ενισχύοντας τη διείσδυση της γλυφοσάτης στο φυτό-στόχο. Ωστόσο, πολλά από αυτά μπορεί επίσης να αυξήσουν την τοξικότητα της γλυφοσάτης σε άλλα είδη. Για παράδειγμα, οι οργανοσιλικονούχες επιφανειοδραστικές ουσίες, που περιγράφονται ως τα πιο ισχυρά ανοσοενισχυτικά και που συνήθως προστίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης, συνδέονται πλέον με τη μείωση των μελισσών στις ΗΠΑ (Mullin et al 2016).

POEA (πολυοξυαιθυλενοαλκυλαμίνη· POE-στεαλαμίνη)
• ερεθιστικό για τα μάτια, τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς
• διεισδύει στις κυτταρικές μεμβράνες, διαταράσσοντας τη δομή και τη λειτουργία τους

Αυτό το παράγωγο του λίπους, ένα λίπος που παράγεται από λίπος βοοειδών και προβάτων, είναι το πιο γνωστό «αδρανές» συστατικό που περιέχεται στην αρχική σύνθεση του Roundup, και σε πολλές άλλες. Τα δεδομένα καταχώρισης στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι το Roundup περιείχε 18% POEA (Watts 1994). Άλλες συνθέσεις μπορεί να περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και έως και 60-80%, όπως στη σύνθεση Genamin (Mesnage et al 2013a).

Προπυλενογλυκόλη (PG) - yes same as ecig eliquid, sold also in pharmacies
• γενετική βλάβη, μειωμένη γονιμότητα και αναιμία σε εργαστηριακές εξετάσεις

Γλυκερίνη (VG) - yes same as ecig eliquid, sold also in pharmacies
• γενετική βλάβη σε ανθρώπινα κύτταρα και εργαστηριακά ζώα
• μειωμένη γονιμότητα σε εργαστηριακά ζώα

κτλ.

POEA

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι η POEA είναι πιο τοξική από την ίδια τη γλυφοσάτη – η τελευταία έχει αποδειχθεί σε αρουραίους (οξεία τοξικότητα – Williams et al 2000), ψάρια (οξειδωτικό στρες, αναπτυξιακή τοξικότητα – Williams et al 2000; Navarro & Martinez 2014)· μύδια γλυκού νερού (οξεία τοξικότητα – Bringolf et al 2007)· και μικροφύκη και υδρόβια πρωτόζωα (οξεία τοξικότητα – Tsui & Chu 2003).

Σε μια συγκριτική αξιολόγηση υδρόβιων ειδών, οι Martin et al (2003) διαπίστωσαν ότι γενικά οι τοξικότητες είναι με την σειρά :
POEA > Roundup > γλυφοσατικό οξύ > άλας γλυφοσατικού

Οι Servizi et al (1987) απέδειξαν ότι η οξεία τοξικότητα του POEA στα ψάρια ήταν περισσότερο από 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ίδιου του γλυφοσατικού.

Σε μελέτες που χρησιμοποίησαν ηπατικές (HepG2), εμβρυϊκές (HEK293) και πλακουντιακές (JEG3) κυτταρικές σειρές για τη σύγκριση 10 σκευασμάτων γλυφοσάτης, τα πιο τοξικά σκευάσματα ήταν αυτά που περιείχαν POEA. Η POEA προκάλεσε νέκρωση και διατάραξε τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, με αρνητικές δοσοεξαρτώμενες επιδράσεις στην κυτταρική αναπνοή και την ακεραιότητα της μεμβράνης μεταξύ 1 και 3 mg/L (Mesnage et al 2013a). Ενισχύει την επίδραση της γλυφοσάτης, διευκολύνοντας τη διείσδυσή της στις κυτταρικές μεμβράνες και τη βιοσυσσώρευση στα κύτταρα (Richards et al 2005). Ο BCF για τη γλυφοσάτη αυξάνεται με την παρουσία POEA στο υδάτινο περιβάλλον (Annett et al 2014).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Προστασίας της Υγείας των Καταναλωτών και της Κτηνιατρικής (BgVV) κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην αποδέχονται προϊόντα γλυφοσάτης που περιέχουν POEA λόγω της κυτταροτοξικότητάς της. Η Γερμανία τα απέσυρε τελικά από την αγορά της το 2014 (Farrer & Falck 2014) και η ΕΕ τα απαγόρευσε το 2016 (EC 2016). Το 2015, η EFSA, απαντώντας σε αίτημα για αξιολόγηση του κινδύνου της POEA ως βοηθητικού συστατικού με γλυφοσάτη, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων λόγω έλλειψης ή ανεπαρκών δεδομένων σχετικά με :

την δερματική απορρόφηση, τη γονοτοξικότητα, τη μακροπρόθεσμη τοξικότητα, την καρκινογένεση, την αναπαραγωγική/αναπτυξιακή τοξικότητα, την πιθανότητα ενδοκρινικής διαταραχής (ιδιαίτερα του θυρεοειδούς), τα υπολείμματα σε φυτά και ζώα, την τύχη και τη συμπεριφορά στο περιβάλλον και τις οικοτοξικολογικές ιδιότητες.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να καθορίσει την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI), το Αποδεκτό Επίπεδο Έκθεσης του Χειριστή (AOEL) και την Οξεία Δόση Αναφοράς (ARfD).

Ωστόσο, σημείωσε την υψηλότερη τοξικότητα της POEA σε σύγκριση με τη γλυφοσάτη σε όλα τα τελικά σημεία και ότι τα διαθέσιμα δεδομένα «δείχνουν ότι θα πρέπει να ταξινομηθεί ως επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης και πιθανώς επιβλαβής σε περίπτωση εισπνοής, προκαλώντας σοβαρό οφθαλμικό ερεθισμό, ερεθισμό του δέρματος και ευαισθητοποίηση του δέρματος» (EFSA 2015c). Η EFSA (2015c) σημείωσε επίσης ότι η σύνθεση που της υποβλήθηκε για επανέγκριση της γλυφοσάτης δεν περιείχε POEA.

Δεν είναι γενικά γνωστό ποιες συνθέσεις γλυφοσάτης περιέχουν POEA, αλλά η χρήση της πιστεύεται ότι είναι ευρέως διαδεδομένη. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας (NZ EPA) έχει τρέχουσες εγκρίσεις για 91 συνθέσεις γλυφοσάτης, εκ των οποίων οι 69 περιέχουν POEA. Αρνείται να τις κατονομάσει «επειδή η σύνθεση των συνθέσεων αποτελεί εμπορική εμπιστευτική πληροφορία» (NZ Parliament 2016). Αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να είναι τυπική για πολλές χώρες. Το διάταγμα που απαγόρευσε τη χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης που περιέχουν POEA στην Ιταλία κατονομάζει 55 συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων, όπως Roundup, Rodeo και Touchdown, και εμπορικών σημάτων από τις Cheminova, Syngenta, Nufarm, Dow AgroSciences και Arysta, καθώς και από τη Monsanto και ορισμένες ιταλικές εταιρείες (MdS 2016).

GPT
Η επιφανειοδραστική ουσία POEA, ή πολυοξυαιθυλεναμίνη, είναι ένας τύπος μη ιονικής επιφανειοδραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως σε διάφορες βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να μειώνει την επιφανειακή τάση μεταξύ υγρών, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη σε σκευάσματα όπως απορρυπαντικά, γαλακτωματοποιητές και διαβρέκτες.

Η POEA χρησιμοποιείται συχνά σε γεωργικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε σκευάσματα φυτοφαρμάκων, για την ενίσχυση της εξάπλωσης και της διείσδυσης των δραστικών συστατικών στις επιφάνειες των φυτών. Οι ιδιότητές της επιτρέπουν την καλύτερη ανάμειξη και σταθερότητα των σκευασμάτων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιείται.

Εκτός από τις γεωργικές εφαρμογές, η POEA μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και άλλα σκευάσματα όπου οι ιδιότητες της επιφανειοδραστικής ουσίας είναι ευεργετικές.

Η TN-20, μια επιφανειοδραστική ουσία κοινή σε σκευάσματα γλυφοσάτης, προκάλεσε κυτταρικό θάνατο και μιτοχονδριακή βλάβη σε κύτταρα αρουραίων, γεγονός που διαταράσσει την ακεραιότητα του κυτταρικού φραγμού στη γλυφοσάτη και προάγει την τοξικότητά της (Kim et al 2013).

Το ανοσοενισχυτικό Impacto (αλκυλαρυλοπολυγλυκολαιθέρας ή αλκυλοφαινόλη αιθοξυλική), το οποίο συνήθως συνδυάζεται με σκευάσματα γλυφοσάτης στην Αργεντινή, αύξησε την κυτταροτοξικότητα και το οξειδωτικό στρες του σκευάσματος γλυφοσάτης Atanar στην ανθρώπινη κυτταρική σειρά HEp-2 (Coalova et al 2014).

Η γλυφοσάτη συντέθηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1950 από έναν Ελβετό χημικό, τον Δρ. Henry Martin, ο οποίος εργαζόταν για μια φαρμακευτική εταιρεία. Το μόριο διακινήθηκε μέσω μιας σειράς εταιρειών και δοκιμάστηκε για πιθανές χρήσεις, μέχρι που η ζιζανιοκτόνος δράση εντοπίστηκε από τον Δρ. John Franz, έναν επιστήμονα που συνεργαζόταν με την Monsanto Company του Σεντ Λούις, Μιζούρι, ΗΠΑ το 1970 (Benbrook 2016), και εξελίχθηκε στο ζιζανιοκτόνο Roundup το 1974 (Monsanto). Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα εκτιμάται σήμερα (2016) σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους. Η πραγματική παραγωγή είναι 800.000 τόνοι, κατανεμημένη περίπου 50/50 μεταξύ της Monsanto και της Κίνας (PR Newswire 2016). Άλλοι παραγωγοί περιλαμβάνουν τις Nufarm, Syngenta, Dow AgroSciences και DuPont. Το 2011, η παραγωγική ικανότητα της Κίνας μόνο ήταν 835.900 τόνοι, υπεραρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, και έτσι υπάρχει τεράστια υπερπροσφορά. Ως εκ τούτου, υπάρχει σημαντική πίεση για μείωση των τιμών και για τη διασπορά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών Roundup (Szekacs & Davas 2011).

source :

reference :
ayurveda regimes for oxidative stress :
 
Top