- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100gr κρυσταλλική ζάχαρη (ήταν 250gr)
- 4 αυγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 350 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι (1gr)
εκτέλεση :
mix till afrisei
pause kanoyme ta toixwmata
3ana-mix
bazoyme prwta ta 2 ayga
mix
bazoyme ta alla 2 ayga
mix
otan bgazoyme to product
- 1 3ysma apo portokali 'h lemoni
- 50gr MILK
- 1 vanillia
- 50gr flour
mix
on external bowl mix
- 300gr flour
- 1 tbspoon baking powder
- 1gr salt
then add it to main bowl
mix
- bazoyme sthn forma
- 1h stoys 160c (;h 45min me aera) - kalytera xrhsimopoihse mono antistaseis (panw kai katw)
- για να δούμε εάν έχει γίνει, χώνουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, άμα βγει καθαρό is ready to go..
- let it 5-10 minutes when remove it from oven
- otan to 3eformaroyme to afhnoyme 30-60 min gia na krywsei.
Μπορεί να διατηρηθεί για τέσσερις ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
---
Called the HLIOS company to advise... Found the same
εκχύλισμα βανίλιας: 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας=1 βανιλίνη
https://www.madameginger.com/voices/pos-ti-giati/baking-101-pos-na-antikatastiseis-ta-ulika-pou-sou-leipoun-stis-suntages/
1tsp liquid is not 1 tsp powder, but 0.3gr
--
todo with nwph magia, see
500γρ φλοορ
50 μγια
200μλ γαλα
100γρ sugar
100 butter
5 αυγα
1 πρεζα λαατι
Για να φουσκώσει ένα κέικ, οι επιλογές που έχεις είναι η μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα, και η επιλογή εξαρτάται από το είδος του κέικ που θέλεις να φτιάξεις.
Μαγιά: Χρησιμοποιείται κυρίως σε ψωμιά και κέικ που απαιτούν χρόνο ζύμωσης. Δημιουργεί μια πιο ελαστική και αφράτη υφή, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει.
Μπέικιν πάουντερ: Είναι ένα χημικό φουσκωτικό που περιέχει όξινες και αλκαλικές ουσίες. Χρησιμοποιείται σε κέικ που δεν απαιτούν ζύμωση και φουσκώνει γρήγορα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Είναι ιδανικό για κέικ που θέλουν να είναι αφράτα και ελαφριά.
Μαγειρική σόδα: Είναι επίσης ένα χημικό φουσκωτικό, αλλά χρειάζεται ένα όξινο συστατικό (όπως γιαούρτι, ξύδι ή λεμόνι) για να ενεργοποιηθεί. Χρησιμοποιείται σε συνταγές που περιέχουν όξινες ουσίες.
Αν μιλάμε για υγιεινές επιλογές, και οι τρεις είναι ασφαλείς όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα είναι πιο συνηθισμένα σε γλυκά κέικ. Αν θέλεις να αποφύγεις πρόσθετα χημικά, μπορείς να προτιμήσεις τη μαγιά, αλλά θα χρειαστείς και περισσότερο χρόνο.
Η νωπή μαγιά περιέχει ζωντανούς μύκητες, κυρίως τον Saccharomyces cerevisiae, που είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία της ζύμωσης. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως η βιταμίνη B) και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυκήτων.
Η ιδανική θερμοκρασία για τη δραστηριότητα της μαγιάς είναι συνήθως μεταξύ 25°C και 30°C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, η μαγιά ζυμώνει αποτελεσματικά και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40°C, η δραστηριότητα της μαγιάς αρχίζει να μειώνεται, και σε θερμοκρασίες πάνω από 50°C, οι μύκητες πεθαίνουν.
-
Η νωπή μαγιά και το μπέικιν πάουντερ (baking powder) λειτουργούν με διαφορετικούς μηχανισμούς για να φουσκώσουν τη ζύμη.
* Νωπή Μαγιά: Η νωπή μαγιά περιέχει ζωντανούς μύκητες που ζυμώνουν τα σάκχαρα στη ζύμη. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι μύκητες παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και αλκοόλη. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που προκαλεί το φούσκωμα της ζύμης, δημιουργώντας φυσαλίδες αέρα που κάνουν τη ζύμη να φουσκώνει και να αποκτά αφράτη υφή.
* Μπέικιν Πάουντερ: Το μπέικιν πάουντερ είναι ένα χημικό φουσκωτικό που περιέχει μια όξινη και μια αλκαλική ουσία. Όταν αναμιγνύεται με υγρά και θερμαίνεται, αυτές οι ουσίες αντιδρούν και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η αντίδραση συμβαίνει γρήγορα κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προκαλώντας το φούσκωμα της ζύμης.
Έτσι, ενώ και οι δύο παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, η διαδικασία και ο μηχανισμός τους είναι διαφορετικοί. Η νωπή μαγιά απαιτεί χρόνο για να ζυμώσει και να παράγει CO2, ενώ το μπέικιν πάουντερ λειτουργεί άμεσα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
-
Γιώτης μπέικιν πάουντερ :
https://www.sklavenitis.gr/trofima-pantopoleioy/ylika-mageirikis-zacharoplastikis/magia-soda-mpeikin/-4356143/
* Δισόξινο πυροφοσφορικό νάτριο (Sodium Acid Pyrophosphate): Είναι μια όξινη ουσία που αντιδρά με την αλκαλική ουσία (όπως το όξινο ανθρακικό νάτριο) για να παράγει διοξείδιο του άνθρακα όταν έρθει σε επαφή με υγρά και θερμότητα. Αυτή η αντίδραση είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα της ζύμης.
* Όξινο ανθρακικό νάτριο (Sodium Bicarbonate): Είναι η μαγειρική σόδα, μια αλκαλική ουσία που επίσης παράγει διοξείδιο του άνθρακα όταν αντιδρά με όξινες ουσίες. Σε συνδυασμό με το δισόξινο πυροφοσφορικό νάτριο, δημιουργεί μια ισχυρή αντίδραση που βοηθά στη φουσκωτή ζύμη.
*Άμυλο αραβοσίτου (Cornstarch): Χρησιμοποιείται ως πληρωτικό και σταθεροποιητής. Βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και διατηρεί τη σταθερότητα του μπέικιν πάουντερ, αποτρέποντας την πρόωρη αντίδραση των συστατικών του.
Αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική αντίδραση φουσκώματος κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσφέροντας αφράτη υφή στα κέικ και άλλα ψημένα προϊόντα.
Κέικ στην χύτρα