ppBB

It's all just talk

Ρυζόγαλο

  • 480gr νερό (2 φλυτζανια νερό)
  • 135gr ρύζι γλασέ ή Καρολίνα (3/4 φλυτζανι ρύζι)
  • 8 scratch αλάτι
  • 1.2lt κατσικίσιο γάλα (5 φλυτζανια γαλα)
  • 1/4 teaspoon κοπανισμένη μαστίχα (0,625gr) + 1/4 tsp ζάχαρη
  • 100gr ζάχαρη (1/2 φλυτζανι ζάχαρη)
  • 2 tblspoon γεμάτες κορν φλάουρ (16-20gr) -- διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλυτζάνι κρύο νερό


https://www.argiro.gr/recipe/ryzogalo/


https://www.youtube.com/watch?v=S8SqjnhVgs8


--


Το ρυζόγαλο χρειάζεται συνήθως περίπου 2-4 ώρες στο ψυγείο για να γίνει πιο συμπαγές και να σταθεροποιηθεί. Αν θέλεις να είναι ακόμα πιο σφιχτό, μπορείς να το αφήσεις για όλη τη νύχτα. Φρόντισε να το καλύψεις με μεμβράνη ή καπάκι για να μην απορροφήσει μυρωδιές από το ψυγείο.


--


συνταγή χωρίς κορν φλάουερ


  • 2  ποτήρια νερό (480 ml)
  • 1 φλιτζανάκι ρύζι (42gr) - todo 100gr omg.
  • 1 λίτρο γάλα
  • 5κ.σ. ζάχαρη (62gr) -> εβαλα 50γρ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 βανίλια
  • μια πρέζα αλάτι

εκτέλεση :

  • μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε το αλατι μετα το ρύζι, βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
    • μέχρι να φύγει το νερό (~10min)
    • ##sos : to νερό που μένει από το ρύζι βοηθάει στην πήξη##
  • ριχνουμε 500ml γάλα, ανακατεύουμε (το γάλα πρέπει να βράσει)
  • ριχνουμε τα 100γρ sugar, ανακατεύουμε
  • ριχνουμε την κανελα, ανακατεύουμε
  • ανακατεύουμε συνεχεια για να μην κολλησει το γαλα
  • ριχνουμε τα επομενα 500ml γάλα, ανακατεύουμε (το γάλα πρέπει να βράσει)
  • μετα από λίγο υψώνουμε την θερμοκρασία για να βράσει το γάλα
  • όταν το βλέπουμε οτι χυλώνει ρίχνουμε την βανίλια, ανακατεύουμε

--


http://magyreuontas.blogspot.com/2012/10/blog-post_18.html
Όσο περισσότερο βράσουμε το ρυζόγαλο, πάντα σε χαμηλή φωτιά, τόσο πιο πηχτό θα γίνει.

https://everydaymom.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%81%CF%85%CE%B6%CF%8C%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BD-%CF%86%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%81/
https://www.xrysessyntages.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%81%CF%85%CE%B6%CF%8C%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%89/


--

* Rinse the Rice: Rinse the rice under cold water until the water runs clear to remove excess starch.
* Combine Ingredients: In a large saucepan, combine the rinse rice and milk. Add the sugar and a pinch of salt.
* Cook: Bring the mixture to a gentle boil over medium heat, then reduce the heat to low. Stir frequently to prevent sticking.
* Simmer: Allow it to simmer for about 20-30 minutes, or until the rice is tender and the mixture thickens to your desired consistency. Stir often to prevent it from sticking to the bottom of the pan.
* Add Flavorings: Stir in the vanilla extract and any optional ingredients like cinnamon, nutmeg, or raisins.
* Serve: Remove from heat and let it cool slightly. You can serve it warm or chilled, depending on your preference.

I omitted water because the rice is cooked directly in the milk. This method allows the rice to absorb the milk, resulting in a creamier texture for the rice pudding. Cooking the rice in milk instead of water enhances the flavor and richness of the dish.



  • 1 liter goat milk full fat
  • 100gr basmati
  • 1 cinnamon stick
  • 1 vanilla powder (~0.3)
  • 40gr sugar 
  • 9 scratch salt



  • boil 500ml milk (temperature 9)
  • when bubbles appear add the 100gr Basmati, turn heat down to temperature 5 and add a lid!
  • stir every 2 minutes, cook for 10 minutes
  • rice now should look more 'open'
  • add the salt + cinnamon stick + sugar
  • stir, stir, add 500ml milk, turn temperature 9, close the lid,  till boil again..
  • turn temperature 4 check per 5minutes for total 20minutes. At the end add the vanilla and stir, stir
tested&working

--

Rich and Creamy New York Deli-Style Rice Pudding

https://www.youtube.com/watch?v=g56PMuSj2sc

Rice Pudding with Dark Chocolate (150gr chocolate to 1.2 milk)

https://www.youtube.com/watch?v=Cck3uKkfGME