ppBB

It's all just talk

Βερίκοκα - Ποια τα οφέλη τους

Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα «Μπεμπέκου» και τα Διαμαντοπούλου». Τα βερίκοκα «Μπεμπέκου» ωριμάζουν τον Ιούνιο, τα «Διαμαντοπούλου», τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα, ωριμάζουν λίγο αργότερα. 


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ (Θρεπτική αξία ανά 100γρ.)

  • Ενέργεια: 48 Kcal
  • Υδατάνθρακες: 11γρ. (4% της ΣΗΠ*)
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ. (8% της ΣΗΠ*)

--

  • Σάκχαρα: 9 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 1 γρ.
  • Βιταμίνη Α 39% της ΣΗΠ*
  • Βιταμίνη C 17% της ΣΗΠ*
  • Σίδηρος 2% της ΣΗΠ*
  • Ασβέστιο 1% της ΣΗΠ*


*ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη


Πηγή: http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1827/2 (change serving size to 100gr)



Πιο συγκεκριμένα, 3 μέτρια φρέσκα βερίκοκα δίνουν 51 θερμίδες.

1/4 φλιτζανιού ξερά βερίκοκα δίνουν 77 θερμίδες.


Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών και την καλή υγεία του δέρματος. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.


Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα , και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-«κακής» χοληστερίνης. Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η νιασίνη, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.


Τα ξερά βερίκοκα αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία της καρδιάς.


src - http://www.biokarpos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1491