ppBB

It's all just talk

Ξίδι - διαβήτης & καρδιά

Ξίδι και διαβήτης
Η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού φαίνεται πως βελτιώνει τον έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση ή ήδη ανεπτυγμένο διαβήτη τύπου ΙΙ. Άτομα με διαβήτη που κατανάλωσαν 30 ml ξίδι (2 κουταλιές της σούπας) πριν ένα γεύμα είχαν μικρότερη απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωσαν ξίδι. Και αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα του ξιδιού για καθημερινή κατανάλωση, τότε μάθετε ότι σε άλλη μελέτη, μόλις 2 κουταλάκια του γλυκού (10ml) καθημερινά μαζί με το κύριο γεύμα αρκούσαν για αποτελεσματικό έλεγχο της γλυκόζης.

Πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι η κατανάλωση ξιδιού για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (βασικοί δείκτες ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη. Επομένως, εκτός από άμεση δράση, το ξίδι μπορεί να βοηθήσει σε διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης μεσοπρόθεσμα.

Ξίδι και υγεία της καρδιάς
Το ξίδι προστατεύει κυρίως μέσω της δράσης του στον έλεγχο της γλυκόζης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Άλλωστε τόσο ο διαβήτης όσο και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως η ζάχαρη και τα γλυκά, έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξιδιού μπορεί να μειώσει ελαφρώς την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Ένα σημαντικό στοιχείο του ξιδιού είναι οι αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το βαλσάμικο ξίδι, πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αρτηριών. (src)