Σήμερα GMO καλλιεργούνται περισσότερα από επτακόσια εκατομμύρια στρέμματα, χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Πέντε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (Novartis, Monsanto, Agrevo, Dupont, Zeneca) παράγουν των GMO (Γ.Τ.Ο) με κίνδυνο 77 χώρες να τίθενται υπό την ομηρία των πέντε πολυεθνικών αφού έχουν ετοιμάσει στείρους σπόρους.
Καλαμπόκι, ρύζι, σόγια, σιτάρι αποτελούν τα βασικά είδη διατροφής για περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού της Γης. Υπολογίζεται ότι στα επόμενα
πενήντα χρόνια το
70% των τροφίμων καθημερινής διατροφής θα είναι από μεταλλαγμένα τρόφιμα. (
src 2015)
--
Οι
γενετικώς αλλαγμένες (gene-edited) τροφές είναι τροφές όπου έγιναν αλλαγές στα γονίδια του DNA των κυττάρων των σπόρων,
χωρίς να προστεθούν γονίδια από άλλους οργανισμούς, π.χ. βακτήρια ή ιούς. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ των
γενετικώς αλλαγμένων (gene-edited) και των
μεταλλαγμένων (γενετικώς τροποποιημένων, genetically modified organisms) τροφών. Στα μεταλλαγμένα, το DNA των σπόρων
αναμειγνύεται με DNA (γονίδια) ξένων μικροοργανισμών. Στη
μεταλλαγμένη πατάτα έχει μεταφερθεί
κληρονομικό υλικό από τον
σκόρο, ενώ στην αλλαγμένη πατάτα έχει γίνει αλλαγή στο δικό της κληρονομικό της υλικό, δηλαδή δεν έχει προστεθεί κληρονομικό υλικό από ξένο οργανισμό.Στη
μεταλλαγμένη σόγια έχει προστεθεί
κληρονομικό υλικό από
βακτήριο, ενώ στην αλλαγμένη σόγια έχει γίνει αλλαγή, αδρανοποίηση δύο γονιδίων, στο δικό της κληρονομικό υλικό χωρίς να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι. (
src)